Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Пролетното момиче в есенния ден Ива Георгиева представи първия си роман

  08.11.2019 11:17
Пролетното момиче в есенния ден Ива Георгиева представи първия си роман

Да представиш книга във Велико Търново не е нещо ново, градът определено е богат на таланти. От старата столица първото си песенно начало са ознаменували автори като Асен Разцветников, Ангел Каралийчев и Радко Радков. Днес продължават да звучат и мощните гласове на дузина други талантливи наши творци.
Различното при Ива Георгиева е, че тя представя първата си книга едва на 16 години. При това не става въпрос за сборник с разкази или стихосбирка, писана на училищната скамейка, а за цял роман.
Ива не е от момичетата, които обичали да четат много книги. Списъкът със заглавията за лятната ваканция трудно се преглъщал от младото момиче. Но книжката, която я „сприятелила“ с четенето била „Мери Попинс“. Последвало увлечение към любовните романи, които отключили и желанието й за писане. Започнала да измисля свои сюжетни линии и да пише първите си романи. Към момента младото момиче има 10 започнати заглавия. Но най-специалния пролог Ива написала в средата на 2016-та година. Вдъхновили я две личности, които някога са живели на този свят. Става въпрос за красива и борбена журналистка от миналия век и прочутият художник Мане. Именно тези две личности станали прототипи на главните герои в бъдещия роман на Ива Георгиева.
В днешната дигитална епоха е лесно да представиш произведенията си, но е трудно да се харесаш на взискателната аудитория. Ива обаче постигнала именно това. Измислила си чуждо име и започнала да публикува в различни страници на социалната мрежа. Под всяка глава от романа й коментарите били невероятни. Хората се вдъхновявали от написаното и съветвали младото момиче да продължи с писането.
Междувременно изминала 1 година, в която Ива завършва романа си. Това се случило през лятото на 2017-та. Едва на следващата година се появила и надежда за Ива да достигне с романа си до повече хора. В Хуманитарна гимназия, където Ива учи, се организирала първата среща на Клуба за творческо писане „Главна буква“. Неговата ръководителка Бисера Дживдерова носела дебела папка само с конкурси, като призовала учениците да участват в тях. Единият бил за любовен роман. Тогава Ива си дала сметка, че може да участва и да получи шанс да издаде написаното от нея. Денят й придобил нов смисъл, макар че започнал мрачно и без настроение.
Ива била притеснена в началото на конкурса. Трябвало да събере 1000 харесвания на романа си във „Фейсбук“, за да спечели правото да го издаде. Това обаче се оказало много трудна задача, предвид че и конкуренцията била много силна. Още в началото първите трима участници събрали по 400 гласа, а Ива имала само 10, заемайки последното място. Но младото момиче не се отказало, амбицирало се още повече. Ива получила  известие от фондация „Буквите“, че е допусната до втората част на конкурса, за да продължи да събира гласове. Предстоял труден месец. Такъв бил срокът, в който всеки участник трябвало да покрие изискванията и да събере необходимите харесвания. Ива се изкачила на второ място, имало надежда да измести и водача. На 24-ти май обаче трябвало да излезе със съучениците си на манифестация. Когато се прибрала видяла, че вече е трета в класирането. Това я разочаровало много и решила да се откаже. В същия момент звъннал телефонът й. Това била класната й Ина Митева, която амбицирала младото момиче да продължи надпреварата. Оставали й 6 часа до края на срока, но Ива успяла да събере 300 гласа и да излезе на първото място.
Така романът „Нарисувай есента в очите ми“ най-сетне видял бял свят. Главните герои в него се казват Мартина и Христо. Тяхната любов започва, когато са още 17-годишни. Но сюжетните линии на книгата се преплитат и след години, когато двамата се събират отново. Историята за чистата любов, перипетиите помежду им и експлозията от чувства са събрани в страниците на романа.
Ива е наричана пролетно момиче в есенния ден. Това не е случайно, защото младата дама винаги се старае да създаде уют в сърцата на хората, да ги провокира с усмивката си и да им вдъхне кураж за предстоящите битки. Тя изумила и председателя на фондация „Буквите“ Иван Богданов, който видял в Ива невероятна борбеност. Той се изненадал, че момиче на 16-години може да бъде толкова организирано. Още по-невероятно било, че Ива сама подготвила корицата на своята книга.
Попътен вятър на Ива Георгиева, от днес Велико Търново има още една писателка, началото е обещаващо, бъдещето е пред нея. За това говори и пълната зала на Народната библиотека „Петко Р. Славейков“, която посрещна младата авторка. Тя беше лично поздравена и от председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов, който също е учил в Хуманитарна гимназия.

 


Ключови думи
Ива Георгиева роман
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати