Светски

Два свищовски фестивала са номинирани за Туристическо събитие 2019 г. от Министерството на туризма

  10:30, 08 Nov 19
Два свищовски фестивала са номинирани за Туристическо събитие 2019 г. от Министерството на туризма

Международният фолклорен фестивал „Фолклорен извор“, провеждан в село Царевец, и Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ се борят за наградата „Туристическо събитие на 2019 г.“ в четвъртите Годишни награди в туризма. Конкурсът е обявен от Министреството на туризма, като онлайн гласуване ще определи победителите в общо 16-те категории. Гласуването вече започна, а катерогията, в която са номинирани двата свищовски фестивала, е най-оспорвана. В нея попадат още събития като Международна гъбарска среща в летовище васил Петлешков в Брацигово, Нощ на хотелите – Да погледнем София през очите на туриста, фестивалите „Дефиле вино и гурме“ в Пловдив и „Чакърови тържества“ в Самоков и др.
Тази година бе проведено деветото издание на фестивала „Фолклорен извор“. Повече от шест хиляди участници от цялата страна радваха любителите на българския фолклор в 4 поредни дни. През 2019 г. „Орел на дунава“ – първия в България и на Балканите античен фестивал, записа 15-то издание, в което се включиха над 200 реенактори от Италия, Румъния, Украйна, Молдова и България.
Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.
Състезанието в това издание на Годишните награди в туризма ще е много оспорвано. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, са близо 100, разпределени в 6 професионални категории, 5 художествени и 4 специално предназначени за българските общини. Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде  определена сред всички туристически обекти, включени  в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“.  
Най-много участници - 19, ще се надпреварват за приза в категория „Туристическо събитие“. За награда в категория „Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестицията“ ще се борят 15 кандидати. Сериозен е интересът и към категориите „Специализиран туризъм“ и „Иновация“, където участниците са съответно 6 и 7. Общо 18 общини подадоха документи за участие в специално предназначените за тях категории.
За златните статуетки в 5-те художествените категории - радио, телевизия, печат, онлайн медия и блог, ще се състезават 26 кандидати. В тазгодишното издание надпреварата ще е най-оспорвана при онлайн медиите, където има най-много участници.  
Може да гласувате за финалистите до 6 декември 2019 г. на www.tourismawards.bg, сайтът е достъпен и през уебстраницата на Министерството на туризма. Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове. Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат.
Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в София на 16 декември 2019 г. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза, изработена от Димитър Германов специално за церемонията.


Ключови думи
Годишни награди в туризма Орел на Дунава Фолклорен извор