Събота, 20 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Георги Петров е новият председател на ОбС в Лясковец, побеждавайки кандидата на ГЕРБ

  06.11.2019 17:09
Георги Петров е новият председател на ОбС в Лясковец, побеждавайки кандидата на ГЕРБ

Д-р Ивелина Гецова даде петата си клетва като кмет на Община Лясковец, заедно с новоизбраните съветници и кметове на кметства. Петият мандат обаче започва доста трудно за победителите, които се провалиха още в първия си опит да съберат мнозинство в ОбС.

Четири формации влязоха в 17-местния Общински съвет в Лясковец. Най-много съветници има ГЕРБ – 7, но те далеч не са достатъчни за самостоятелно управление. Левицата има общо 8, тъй като ЗС „Ал. Стамболийски” е с 5 и БСП е с 3 и поне на този етап играят заедно. Балансьорът се оказа най-малката група – двамата съветници на „Демократична България”. И в крайна сметка един от двамата бе избран за председател на ОбС още при първото гласуване. Георги Петров беше едната номинация, а ГЕРБ предложи досегашният председател на ОбС Даниела Арабаджиева. Всички в опозиция подкрепиха Петров и така той оглави Общинския съвет с 10 на 7 гласа.

Церемонията по официалното встъпване в длъжност започна тържествено с националния химн и с химна на град Лясковец, след което областният управител проф. д-р Любомира Попова приветства всички и пожела успех в работата на новите избраници. Всички общински съветници, кметовете на селата и кметът на общината д-р Гецова произнесоха клетвените думи „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от Лясковска община и да работя за тяхното благоденствие.” 

Преди това председателят на Общинската избирателна комисия Пенка Велкова връчи на общинските съветници, на д-р Гецова и на селските кметове удостоверенията за избор. От името на Общинската избирателна комисия нейният председател поздрави с избора съветниците и кметовете. 

След произнасянето на клетвата, на общинския кмет д-р Гецова, която встъпи в петия си мандат, бяха връчени символите на града – ключът и кметската огърлица. Те ѝ бяха предадени от временно изпълняващия длъжността кмет на Община Лясковец инж. Росица Господинова. Д-р Гецова пък връчи подаръци и плакети с логото на Общината на двамата кметове, управлявали в предишния мандат Драгижево и Мерданя – Цоньо Трънков и Красимира Владова, с благодарност за тяхното добро управление. 

Новите кметове в селата на лясковска община са Марин Люцканов на Мерданя и Мариян Попов на Драгижево, а за Джулюница, Добри дял и Козаревец жителите избраха отново Мариян Точев, Стоян Стоянов и Красимира Колева, последните трима спечелиха кметския пост за пореден път още на първи тур. 

Д-р Ивелина Гецова с подписването на клетвения си лист влезе в пети мандат, четири от които са последователни. Първият ѝ мандат като кмет беше в периода 1999-2003 година, вторият си мандат спечели през 2007 година, трети - през 2011, четвърти - през 2015 и пети настоящ - от 2019-2023 година. Д-р Гецова бе издигната от ПП ГЕРБ и спечели пореден управленски мандат с 3253 гласа и близо 60%. 

Преференциалният вот определи и кои да са новите общински съветници. Партия ГЕРБ спечели седем от общо 17-те съветнически места. Съветниците на ПП ГЕРБ в лясковския нов парламент са Даниела Арабаджиева, Златко Войводов, Румен Стойков, Росица Петрова, Снежина Райкова, Марияна Бъчварова, Даниел Димов. Втора в надпреварата остана партията на ЗС „Ал. Стамболийски” и тя ще бъде представена в местния парламент от Васил Христов, Стоян Йорданов, Иван Валериев, Росен Иванов, Тодор Тодоров. От БСП за България са трима – Емилия Жилиева, Георги Димитров, Андрей Картунов. Местна коалиция „Демократична България - Обединение (Воля, НФСБ)” има двама представители – Георги Петров и Деян Рачев.


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати