Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

За своя поглед към Китай ще разкаже журналистът Наталия Бояджиева във ВТУ

  06.11.2019 14:40
За своя поглед към Китай ще разкаже журналистът Наталия Бояджиева във ВТУ

„Светлина от Изтока“ - дебютната книга на журналиста и пътешественик Наталия Бояджиева, ще бъде представена в Централната библиотека на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Второто издание на книгата излезе през октомври, а Наталия е готова да разкаже за него и за света си на четящите хора в Старата столица.
Ето какво споделя авторката за творческите си търсения: „Предизвикателството за мен беше да преведа една чужда култура като китайската на езика и метафората на собствения си начин на живот. Криещите се под повърхността неща са универсални и правят от всички нас човешко семейство. Но как да ги извадя от техните скривалища...
С изключение на стотината най-необходими думи, не научих китайски. Времето и усилията, необходими за изучаването на един толкова труден език, вложих в моите приятелства и това ме направи щастлива. Но като компенсация на липсващия език другите ми сетива се изостриха. Изненади и неочакваности – на всяка крачка. Понякога съм разпитвала всички мои познати по някакъв въпрос – загадка. Незаменима беше тяхната помощ през целия ми тригодишен престой.
Нямах предварителни нагласи и предубеждения, които да е трябвало да преодолявам. Пристъпих към непознатата страна с отворен ум, открито сърце и жажда да я опозная.“
Във внушителния обем от 352 страници авторката е събрала 48 свои репортажни пътеписа от Китай. Трудно може да се определи  жанрът на творбата – в нея има елементи на  разказ, публицистика (в основата си това са репортажите на Бояджиева за интернет радио „Татковина“), антропологични и етнографски изследвания, дневник  и пътеписи. Писателката си ги определя като нравописи.
„Виждаме живота от два различни ъгъла – българския и китайския. Съпреживяваме радостта да намерим път към другия и особеното чувство, че в сърцето ни се е отворило трето око – окото на приятелството.  Книга за далечната екзотична страна и за приятелството – по детски чисто“, пише в рецензия за книгата писателят Захари Карабашлиев. Изключителна ценност на книгата е, че тялото съдържа 64 цветни  и много черно-бели снимки на места, които Наталия Бояджиева е посетила. Към книгата е вложен  диск с аудиозаписи на репортажите за интернет радио „Татковина“ и още близо 400 снимки на описаните места, събития и ритуали в Китай.
Авторката е щастлива, че е попаднала в малък провинциален град, където се е запазил духът на обикновения китаец. Имала е достатъчно време да опознае бита, навиците и мирогледа на местните хора. Китайските ѝ приятели са я допуснали в домовете и в сърцата си. От тях е научила много, с тяхна помощ е допълнила представата си за щастие.
Читателите ще почувстват древното величие на старите столици Сиан и Нандзин, както и на съвременната – Пекин. Ще изкачат свещените планини Тайшан и Луошан – така, както са го правили и всички китайски императори. Ще ги омае вълшебството на Водните градове по река Яндзъ – Уджън, Ситан и Ханджоу. Ще посетят  и родното място на Конфуций – Цюфу и ще ловят риба на остров Чандао. Очакват ги майстори на народните занаяти в Имението на Моу, четири сватби, Пекинска опера на сцената в парка, китайската Нова година и всякакви други  празници.
Книгата е представена за одобрение за превод на китайски пред пекинското издателство „Foreign Language Teaching and Research Press /FLTRP/.
http://bookworld.cnbg.eu/boyadzhiyeva
Познавателното и естетическото значение на нравописите се състои в това, че представляват убедително и в същото време художествено обобщение на типични явления от китайския живот.

Срещата с Наталия Бояджиева и нейната „Светлина от Изтока“ започва в 14 часа на 7 ноември, четвъртък.


Ключови думи
Наталия Бояджиева Светлина от Изтока ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати