Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Исторически музей – Горна Оряховица представя в изложба археологическото лято на Ряховец

  06.11.2019 12:22
Исторически музей – Горна Оряховица представя в изложба археологическото лято на Ряховец

На 13 ноември (сряда), от 17.30 часа, в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде открита изложба, посветена на археологическите разкопки на Ряховец през 2019 г.
За пета поредна година екип с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководители Мая Иванова и Златина Петракиева от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев е ангажиран с разкопките на крепостта. През 2019 година за археологическите проучвания са осигурени 40 000 лева. От тях 20 000 лева са отпуснати от Община Горна Оряховица и 20 000 лева от Министерството на културата.
За близо два месеца, с цел изясняване хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията, са проучени два сектора – северна крепостна стена с участък от вътрешността и южно подградие на крепостта.
За четвърта поредна година на обекта се организира археологическа школа за ученици. Инициативата е дело на Община Горна Оряховица, Исторически музей – Горна Оряховица и екипа, който провежда теренните проучвания. И през този сезон школата бе подкрепена от местния бизнес. Сред благодетелите са Бар „Империал” – Анастас Начев, „Алексис” ЕООД – Александър Павлов, Пицария „Antonios“ – Антон Вълев, „Сага 2000” ООД – Йордан Манчев, „Пиано бар - Горна Оряховица” – Ангел Дучев. В археологическата школа участват младежи от IХ, X и ХI клас на СУ „Георги Измирлиев“ и СУ "Вичо Грънчаров“ от Горна Оряховица, на СУ “Максим Райкович” от Лясковец и на СУ “Емилиян Станев” от Велико Търново.
С откриването на експозицията посетителите ще имат възможност да видят разнообразни по хронология и вид археологически находки от Ряховец като монети, въоръжение и накити. Благодарение на богатия илюстративен материал ще могат да наблюдават етапи от проучванията, включително и част от работата на учениците от археологическата школа.


Ключови думи
находки Ряховец Исторически музей
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати