Неделя, 02 Oct 2022
            
Култура

Пореден успех на търновски актьори в чужбина

  06.11.2019 11:48
Пореден успех на търновски актьори в чужбина

Търновският куклен театър отново представи България на международен театрален форум. Наскоро куклениците от Театър ВЕСЕЛ се завърнаха от поредното си задгранично участие с класическото заглавие „Принцесата и граховото зърно”.  Световната организация за детски театър „АСИТЕЖ”, Фондацията за култура, изкуство и туризъм – Бурса и Община Бурса са организаторите на 24-я Международен театрален фестивал за деца и юноши в тримилионния град в Турция. Събитието се реализира под патронажа на кмета на Община Бурса г-н Алинур Акташ.  
Високата оценка за българския спектакъл бе дадена не само от възторжената публика, посетила трите представления, но и от театрални критици и журналисти от Истанбул и Анкара. За пореден път на световен форум се коментира класата на българската куклена театрална школа – постановката и драматизацията на Тодор Вълов, сценографията на Емелияна Тотева, оригиналната музика на Елена Методиева. А търновските актьори Елка Баланова и Веселин Василев отново представиха блестящо своите роли – този път на турски език.
В специалната селекция за спектакли от Европа, Америка и Азия бяха включени театри  от Турция, Белгия, Русия, Дания, Испания, България, Аржентина, Иран и Италия. Семинари, театрални работилници, дебати, съпътстващи събития и спектакли за деца и юноши – всички тези изяви дават облика на едно световно театрално събитие, какъвто е фестът в Бурса. Представени бяха спектакли по текстове на Х.К. Андерсен, Братя Грим, Луис Сепулведа, Самед Бехренги, Антоан дьо Сент-Екзюпери, Иван Гончаров, Джерен Оран, Йозер Тунджа. Обликът на фестивала бе оформен от спектакли с модерна визия и изключително разнообразие от театрални изразни средства.
След представянето на „Принцесата и граховото зърно” на турски език от търновските актьори, артмениджърът на Театър ВЕСЕЛ Веселин Василев получи покани за турне, както и за участия в няколко международни фестивала в южната ни съседка. 


Ключови думи
Театър ВЕСЕЛ Бурса
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати