Събота, 01 Oct 2022
            
Култура

Проф. Томислав Байнов провежда открит урок за млади пианисти от Велико Търново

  06.11.2019 11:36
Проф. Томислав Байнов провежда открит урок за млади пианисти от Велико Търново

Майсторски клас с талантливи деца от Велико Търново ще проведе известният български пианист и педагог проф. Томислав Байнов и неговата звездна формация от проект „Концерт на 8 рояла“. Откритият урок ще е на 21 ноември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“, броени часове преди уникалния концерт на 16-те музикални светила, който ще зарадва почитателите на класическата музика в старата столица.
В майсторския клас ще се включат деца пианисти от Музикалната школа на Младежки дом - Велико Търново и от СУ „Емилиян Станев“. Музикалното предизвикателство на маестро Байнов е първото упражнение от „Виртуозният пианист“ на Чарлз-Луи Ханон, което ще се изпълнява едновременно от участниците в урока.
В музикалното занимание с децата, освен проф. Байнов, ще участват известните пианисти със световна кариера Винфрид Ромпф, Дороти Уйтенгсу, Женя Любенова-Келер и Сирма Величкова.
16 инструменталисти от девет държави - Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, Филипините и България, ще се включат в уникалния „Концерт на 8 рояла“ във Велико Търново. На 32 ръце те ще изпълнят произведения на Карл Орф, Джоакино Росини, Карл Черни, Рихард Вагнер, Дариус Мийо, Джордж Гершуин и др.

Роялите ще бъдат специално озвучени, няма да се разчита само на акустичния звук, така  всеки един зрител ще  се наслади на концерта по най-добрия начин. 4 от инструментите са специално предоставени за концертното турне, включващо Велико Търново, Пловдив, Варна и София, от фирмата Щайнгребер" /Steingraebеr/, която е водещ производител на рояли в света.

Диригент  на уникалното събитие ще е Григор Паликаров - познат от сцената на Софийската опера и ръководител на Classic FM Shiny Oreshura, композитор, пианист, преподавател и носител на множество международни награди.
„Концерт на 8 рояла“ в старата столица е на 21 ноември от 19,00 ч. в ДКС „Васил Левски“. Музикалното събитие е част от Културния календар на Община Велико Търново.
Билети за концерта се предлагат в мрежата на eventim.bg и туристическите информационни центрове на ул. Христо Ботев“ №5 и на пл. „Цар Асен I“.


Ключови думи
8 рояла проф. Томислав Байнов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати