Неделя, 02 Oct 2022
            
Култура

Във Велико Търново интерактивна изложба представя славната българска история

  05.11.2019 10:08
Във Велико Търново интерактивна изложба представя славната българска история

Национално турне на интерактивна изложба на картини, предмети и съкровища разказва славната българска история. Турнето бе официално открито на 7 октомври в НДК, а Шумен е сред първите домакини на изложбата. То се провежда за първи път в България и показва възхода и развитието на цивилизациите по нашите земи.

От 26 до 30 ноември между 17 ч. и 21 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ всички жители и гости на град Велико Търново ще могат да си припомнят величието на предците ни.
Във всяка изложба са включени исторически картини, съкровища, предмети и литература, които ще бъдат показани в цялата страна. Национално турне „Историческо величие“ ще посети всички 27 областни града в страната до края на юни месец 2020 г., като през 2019 г. гостува на Плевен, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, ВеликоТърново и Габрово.
Посетителите могат да участват в различни интерактивни занимания, независимо от възрастта си. Ще могат да видят и пипнат дрехите, които са носели предците ни; съдовете, с които са боравили; оръжията, с които са се сражавали преди години. Целта е бъдещите поколения на България да бъдат запознати с величието на страната ни през вековете. Нека знаем кои са българите и да почувстваме гордостта им, давайки живота си за земята, която ги е приютила, казват организаторите.
„Да си българин не е етническа принадлежност, а титла, която трябва да се заслужи. Целта на турнето е хората в България да си спомнят, че да бъдеш български герой е въпрос на личен избор. Избор, който всички ние, правим всеки ден. Картините, скулптурите, съкровищата и интерактивните занимания, представени на изложбата, показват с примери от историята, че всичко зависи от свободата на избора ни“, споделя Ангел Тодоров - създател и инициатор на изложбата „Историческо величие“.
Билети за „Историческо величие“ могат да бъдат закупени на място или онлайн от ww.epaygo.bg. Цените са 5 лв. за посетители до 18 г., 10 лв. за възрастни. За деца до 7 г. входът е безплатен.


Ключови думи
Историческо величие
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати