Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

На Архангелова (Мъжка) задушница почитаме близките си покойници и загиналите за свободата ни български воини

  02.11.2019 07:43
На Архангелова (Мъжка) задушница почитаме близките си покойници и загиналите за свободата ни български воини

Днес е една от най-големите задушници – Алхангелова или Рангелова. Тя е последната за годината голяма задушница и предхожда големия празник на св. Архангел Михаил, който е на 8 ноември. Православната ни църква я прави в първата събота на месец ноември със специално богослужение. На този ден се отслужва литургия за упокой и Обща панахида. Архангеловата задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. В църквата се помолваме на Господ Бог за душите на нашите починали близки. Посещаваме техните гробове, преливаме с червено вино, прикадяваме с тамян, палим свещи и ги украсяваме с цветя, раздаваме подавки за помен, за да отдадем почит към тях и да покажем, че не сме ги забравили. Защото нашите близки живеят в нашите спомени за тях.

Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Спасителят ни учи, че умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Затова живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен – възпоменание, така че те не са забравени. Това е и връзката между земната и небесната Църква.

На Архангелска задушница се приготвят общи трапези в гробищните паркове. Там се редят седем различни ястия, които са били любими на покойника приживе, като е прието сред тях да има такива. Първата хапка от ястието се поставя на земята, пръстта се полива с вино, след което казваме „Бог да прости”.

 На Архангелова задушница почитаме и загиналите български воини

Затова и задушницата е наречена още „войнишка” или „мъжка”, защото войните, които води България за обединението си в началото на миналия век - Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, започват в навечерието на месец ноември.

Ритуалът в тяхна памет от 1924 година, Прекъснат е през 1946 година. През 1992 година Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните възстановяват ритуала.

 

 


Ключови думи
Архангелова задушница покойници
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати