Неделя, 14 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Инж. Добромир Добрев: Има реален инвеститорски интерес към Индустриалната зона, която сме планирали, потвърден е и ангажиментът на държавата

  01.11.2019 18:36
 Инж. Добромир Добрев: Има реален инвеститорски интерес към Индустриалната зона, която сме планирали, потвърден е и ангажиментът на държавата

През изтеклия мандат общината инвестира в местната болница близо 800 хил. лв. за нова апаратура и ремонти, казва успешният кмет на Горна Оряховица

 

Добромир Добрев е кметът, който успя да поправи грешките на своя предшественик, за да може Горна Оряховица да се възползва от финансиране по програмата „Регионално развитие“ – възможност, която Общината бе „проспала“.

Инж. Добрев е управник, който е наясно, че с добрите постижения се свиква бързо, а старите проблеми лесно се забравят. Затова се радва, че съгражданите му стават все по-взискателни към своя кмет.  

Кметът Добрев е двигателят на хубавите промени, които за осем години настъпиха в дремещата по-рано Горна Оряховица. С обновена централна част, реновирани училища и детски градини, санирани жилищни сгради, красиви паркове градът е все по-уютен и гостоприемен.

В националния календар на знаковите събития, вече има дати, запазени за Горна Оряховица. Градът се прослави с Празника на традиционните вкусове „Горнооряховски суджук“. Прочу се с единствения по рода си преглед на научно-техническите постижения на българските младежи, с Международния фолклорен фестивал „Раховче“, с Международния конкурс за популярна песен „Нова музика“ и много други. Гордеем се с нашия град и това е посоката, в която трябва да продължим – това показаха горнооряховци, които дадоха вота си за Добромир Добрев.

 

 

Г-н Добрев, съвсем наскоро получихте личната подкрепа на министър-председателя Бойко Борисов за изграждане на нова индустриална зона в Горна Оряховица. Това ли е една от стъпките за привличане на качествени инвеститори в града?

Това е ключов проект, с който перспективите за икономически възход пред нашата община са изключително оптимистични, включително повишаване на заетостта и доходите на нашите съграждани. Индустриалната зона на Горна Оряховица има уникална локация. Министърът на икономиката Емил Караниколов имаше възможност лично да се убеди в това. При посещението му в Г. Оряховица, заедно с него обходихме част от Индустриалната зона до Летището, в която държавата ще инвестира средства за инфраструктура и комуникации.

Министърът ме информира, че зоната е предложена вече на няколко инвеститори и определено има интерес. Две френски и една немска компания са направили запитване. Едната фирма развива бизнес в сферата на полиграфията и опаковките, другата е специализирана в преоборудване на самолети от граждански за карго полети. Предстои разговор и с италианска фирма, която също търси база в близост до летище.

Радвам се, че обсъдих този стратегически проект и с премиера. Той изрази задоволство от положителните промени, станали в Горна Оряховица по време на досегашните ми два мандата, а подкрепата на г-н Борисов ме мотивира още повече за работа.

Ангажиментът на правителство към инвестиция в Индустриалната зона, която е определяна като една от най-перспективните, е потвърден. Потвърдено е и изграждането на скоростния път от Горна Оряховица до АМ „Хемус”. В националната стратегия е предвидено изграждане на интермодален терминал край Горна Оряховица, заради съчетаването на трите вида транспорт. Ние сме длъжни да се възползваме от тази възможност.

Скоростната отсечка, която ще свързва терена с АМ "Хемус" започва след моста на Долна Оряховица в посока Драганово и излиза до края на с. Поликраище в посока Русе. Припомням, че трасето е одобрено от АПИ.

Жителите на Горна Оряховица открояват състоянието на улиците като един от най-големите проблеми? Какво ще предприемете в следващия мандат по въпроса?

Това е едно от първите неща, с които ще се заемем, защото действително състоянието на някои улици е недобро. Без да звучи като оправдание, за да направим цялостно преасфалтиране на една улица, трябва всичко да е наред с подземната инфраструктура, а това не е така. На много места водопроводната и канализационната мрежи са доста стари и амортизирани. Първо те трябва да се оправят, след това да се пристъпи към надземната инфраструктура и като асфалтираме улицата, да знаем, че поне 10-15 години няма да има проблеми.

А как ще решите проблема с водопроводната и канализационна мрежа?

Вече е проектирана голямата част от канализационната мрежа на втория по големина град в общината – Долна Оряховица. Този проект обхваща 27 улици. След като канализацията се изгради на 100% в града, ще започне и поетапен ремонт на пътната мрежа. По същия начин ще процедираме и в общинския център и в други населени места, където също ще работим по проекти за реновиране и подмяна на ВиК мрежата.

 

През изминалия мандат направихте много за Общинската болница в Горна Оряховица, как ще привлечете специалисти?

Създаването на фонд за привличане и подкрепа на млади медицински специалисти е един от основните ни приоритети за следващия мандат. Нашата цел е да помогнем на тези млади хора, когато започнат работа в общинската болница, да им създадем условия да останат да работят и да живеят в Горна Оряховица.

През изминалия мандат Община Горна Оряховица е инвестирала близо 800 хил. лв. в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Средствата са за закупуване на апаратура и ремонти на отделенията. За първи път от 12 години през 2019 г. здравното заведение излезе на печалба.

През следващите години ще продължим да инвестираме в подобряване на сградния фонд и модерна апаратура за по-добра диагностика и лечение.

Как ще се справите с бездомните кучета?

Признавам, че с този проблем не можахме да се справим. Виждаме, че с мерките, които действаме досега, популацията на бездомните кучета не може да бъде овладяна. Затова предприехме действия да изградим приют за бездомните животни. Парцелът вече е избран и работим заедно с областна администрация за изглаждане на техническите показатели.

Някои общини в областта са сериозно засегнати от демографския проблем. Какво предвиждате, за да задържите младите хора в Горна Ояховица?

Това е проблем в национален мащаб. Точно затова грижата за децата и младите хора е един от основните ни приоритети.

Община Горна Оряховица е една от малкото в страната, която отделя средства за стимулиране на деца, показали високи резултати в национални и международни състезания и конкурси. За изминалия мандат по тази програма са разпределени близо 60 хил. лв., а със стипендии са подпомогнати общо 345 деца. За следващия мандат сме заложили поне двукратно увеличаване на средствата за стимулиране на нашите млади таланти.

Продължаваме да подпомагаме и двойките с репродуктивни проблеми. Досега сме подкрепили 83 семейства и имаме родени 16 деца. На практика няма двойка, която е кандидатствала и да не е получила финансова помощ.

Подобрихме материалната база на почти всички училища и детски градини в общинския център. Предстои да санираме детските градини в населените места.

През следващия мандат предвиждаме създаване на кариерен център като общинско направление в сферата на образованието. Целта ни е максимално да обхванем интересите на учениците и да продължим връзката с бизнеса. Две училища в Горна Оряховица вече успешно реализират дуално обучение. Ще продължим да развиваме това партньорство между бизнеса и образователните институции, за да можем да задоволим потребностите на пазара на труда.

Знаем, че спортът е един от важните за Вас приоритети и сякаш базите винаги са недостатъчни?

Спортът учи на дисциплина и изгражда характери. Над 2 500 деца и младежи се занимават организирано със спорт в 34 спортни клуба.

Нашите спортисти за изминалите 4 години са завоювали над 900 медала от международни и държавни първенства. Успяхме да си върнем славата на една от най-спортните общини в страната. Затова проектирането и изграждането на нова спорна зала е наш приоритет през следващия мандат. Заложили сме в програмата си и изграждане на ново тренировъчно игрище за футбол, както и рехабилитация на пистата за лека атлетика. Ще продължим да инвестираме и в изграждането на спортни площадки в населените места в общината.


Ключови думи
ГЕРБ Добрев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати