Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Свищов празнува Деня на народните будители

  01.11.2019 09:23
Свищов празнува Деня на народните будители

В навечерието на 1 ноември Свищов бе изпълнен с културни събития, посветени на Деня на народните будители. В изложбената зала на къща музей „Алеко Константинов“ бе открита изложба за 100 години от освобождението на Добруджа, под надслов „Добруджа в годините на Първата световна война“. В програмата взеха участие децата от IV подготвителна група при ДГ „Слънчо“ с ръководители г-жа Нуриева и г-жа Любенова, които рецитираха и пяха песни за бележитите будители и просветители на България.
Веднага след родолюбивите изпълнения на малчуганите Почетният гражданин доц. д-р Юлия Николова представи третото издание на книгата си „Достойно есть“ – Свищов през XIX в. до първото десетилетие на XX в.“, като направи акцент върху допълненията в изданието. Заедно с нея бе и редакторът на трите издания на книгата Райна Константинова, която сподели, че е истинско удоволствие да се работи с личност като Юлия Николова.
По време на представянето на новото издание станаха ясни някои любопитни факти, като например това, че първата запазена коледна благословия е именно дунавска – от Свищовския край, а също така и че първият опис на книгите на Емануил Васкидович е направен от Цветан Радославов. Авторката сподели, че книгата има изключително сантиментална стойност за нея и много би се радвала, ако нейното следващо издание бъде допълнено от търсещи, знаещи и умни млади хора, които да поддържат любопитната искра.
След представянето на книгата, в ранните вечерни часове, учениците от свищовските училища направиха факелно шествие от къщата музей „Алеко Константинов“ до паметника на Дарителите в центъра на града. Запалените факли, които свищовските ученици държаха в ръцете си, бяха символ на неизгасващия огън на просветното дело в България.
С изпълнение на Първи български хор „Янко Мустаков” започна тържествената част от вечерта, посветена на 1 ноември. Празнично слово произнесе в.и.д. кмет на община Свищов Анелия Димитрова, която подчерта важността на Деня на народните будители за съхраняването на историческата памет и просветителското дело в България.
Представители на общинското ръководство и на СА „Димитър А. Ценов” присъстваха на честването, като заедно с много граждани, представители на училища, културни, образователни институции и други организации изразиха своята признателност към будителите на България.
На 1 ноември петдневната празнична програма на община Свищов, посветена на Деня на народните будители, ще приключи с организирано поднасяне на цветя пред паметниците на свищовските просветители. Шествието на културните институции в Свищов ще започне в 10.30 часа от гроба на проф. Георги Атанасович, ще премине през манастира «Св. св. Петър  и Павел», където са гробовете на Димитър Апостолов Ценов и Еленка и Кирил Д. Аврамови и ще продължи през градския парк, където се намират паметниците на Алеко Константинов и Иван Шишманов.
Поклонението ще приключи с полагане на цветя пред бюста на автора на българския химн Цветан Радослав.


Ключови думи
Свищов будители
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати