Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

ВТУ чества Деня на народните будители

  31.10.2019 12:40
ВТУ чества Деня на народните будители

Деня на народните будители честваха днес във Великотърновския университет. По традиция празничното слово беше произнесено от ректора на учебното заведение проф. Христо Бонджолов. В емоционалната си реч той наблегна върху значението на българския учител за моралното и душевно издигане на нацията.
„Надявам се, че това, което правим ще бъде полезно не само за ВТУ, а и за цялото Отечество. Ще бъде добро за българите зад граница и тези в нашата страна, които ще работят с учениците и студентите. Празник е на нашите учители, поклон пред това, което правят, но мисля, че ние като общество им дължим много повече от увеличение на заплатите. Сигурно е важно, приветстваме го, но не е най-важното. Най-важното е друго, да гледаме на тях като на съвременни будители и те самите да си отвоюват авторитета на съвременни будители. Много разчитам на учителството, на българските учители. Не за да събудят народната свяст, както е било някога, а за да държат ръката си на пулса на нашето общество. Да помогнат на младите хора да се ориентират в този объркан свят. Да подредят хаоса, доколкото е възможно, поне в близкия хоризонт, да обърнат внимание на ценностите. Всички като общество сме длъжни на нашите учители затова, че ги сведохме до гувернантки в началото на прехода. Затова, че унижихме достойнството им, тези които имаха пари, показаха, че са над теб, не са! Отминава мътната вода и ще се види колко е важно е да поставим на пиедестал учителите. Важно е не заради тях, важно е за нас като народ, за да подредим ценностите в нашето общество. Парите са само средство да успеем да направим живота си по-добър. Когато се превърнат в самоцел и единствена стойност, тогава нищо няма смисъл, тогава ще изгубим не само децата си, тогава ще остане пустош нашата територия, нашата България. И ако искаме да има история и след нас ние трябва да върнем достойнството на българския учител“, сподели в словото си проф. Бонджолов.
Реч за празника 1-ви ноември произнесе и заместник-ректорът проф. Милко Палангурски, който по традиция направи и много исторически препратки, засягайки душевността на българската нация.
На днешния ден бяха присъдени и почетни звания „Емеритус професор на ВТУ“ на заслужили преподаватели, които тази година навършват възрастта за пенсия.
С почетен златен медал бе удостоен  чл.-кор. проф. д.ф.н. Стоян Буров за дългогодишна и ползотворна дейност като преподавател и учен с доказан принос в развитието на модерната българистична лингвистика, като ръководител на различни нива на административни звена  на Великотърновския университет и с изключителен принос за издигане и утвърждаване авторитета на Великотърновския университет.
Почетен сребърен медал на ВТУ получиха проф. д-р Иванка Дончева и доц. д-р Пепа  Лунгарова във връзка с тяхното пенсиониране и за цялостна преподавателска, научноизследователска и административна работа.
Доц. Лунгарова бе удостоена и със званието „Почетен преподавател на Филологическия факултет“ за съществен принос в популяризирането, издигането и утвърждаването на името на Филологическия факултет при ВТУ.
На тържественото събрание ректорът проф. д-р Христо Бонджолов  връчи грамотите Maxima cum laude на повишените в научна степен и академична длъжност преподаватели в периода 1.10.2018 г. – 1.10.2019 г. : научна степен „доктор на науките“ –  1; образователна и научна степен „доктор“ –  80; професори –  8; доценти – 14.
Сред официалните гости на днешното тържество бяха областният управител проф. Любомира Попова, бившите ректори доц. Владимир Попов и проф. Иван Харалампиев, както и председателят на Окръжния съд Теодорина Димитрова.

 


Ключови думи
ВТУ народни будители
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати