Сряда, 28 Сеп 2022
            
Култура

В Деня на народните будители музеят представя даренията от 2019 г.

  29.10.2019 15:04
В Деня на народните будители музеят представя даренията от 2019 г.

В Деня на народните будители Регионален исторически музей-Велико Търново ще представи в изложба даренията, получени през 2019 т. Експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ ще бъде открита на 1 ноември от 11,00 часа в  музей „Възраждане и Учредително събрание“. Тя включва етнографски материали, документи, писма, книги и редица ценни вещи.
С изложбата музеят по традиция благодари на своите дарители и им връчва тържествено дарителски свидетелства и карти за безплатно посещение на музейните обекти в рамките на една година.
Над 200 експоната от 55 дарители са постъпили в музейните фондове през годината. Сред тях най-многобройни са етнографските материали  - различни  предмети и пособия от бита, тъкани и др. Сред постъпленията има и вещи от времето на социализма, включително и абитуриентска рокля от 1981 г.
Едва на шест години е най-младият дарител на музея. Това е Ралица Пенчева, която е предоставила вотив - оброчна фигурка, изобразяваща човек или част от него, давана на църквата в знак на молитва и надежда за изцеление на човек или крайник. Дарената метална пластина е семейна молитва за рожба-момиче, много популярна в периода от Освобождението до 1944 г.
В изложбата „Заедно да съхраним историческата памет“ са включени купи и медали на световния шампион по щанги Румен Русев, спечелени от национални, европейски и световни шампионати от 1970 до 1975 година. Отличията на великотърновския спортист бяха откупени и предоставени на музей от анонимен дарител.
Акценти в експозицията са документи и снимки от архивите на стари търновски фамилии, както и вещи и ценности, принадлежали на бивши кметове на старата столица. Сред тях са мраморната мастилница и попивателна на Димитър Раев, кмет на Търново в периода 1923-111928 г., книжки с авторски стихове от наследилия го на поста до 1932 г. Владимир Даскалов, и кама, копие на камата на Левски, подарена от ВВОУ „Васил Левски“ на инж. Емануил Серафимов, управлявал болярския град от 1990 до 1991 г.  
Куратор на изложбата,, която ще продължи месец,  е Боряна Боянкинска, уредник  отдел "Фондове и научен архив".
Имената на дарителите ще бъдат публикувани в сайта на Регионален исторически музей-Велико Търново  http://museumvt.com/bg/.

 


Ключови думи
музей изложба
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати