Понеделник, 15 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Хотелиери се обединиха в асоциация по време на среща, организирана от Весела Лечева

  23.10.2019 15:55
Хотелиери се обединиха в асоциация по време на среща, организирана от Весела Лечева

„Има два вида туристически дестинации. Първите са тези, които нямат ясна визия за собственото си развитие и се оставят да бъдат водени от тур операторите. Вторите са тези, които сами решават как да се развиват и точно те са успешните дестинации. В мига, в който влязох във Велико Търново, разбрах, че това е туристическа дестинация. Имате две основни атракции - средновековната крепост Царевец и Старият град, който всъщност никак не е малък. Но колкото повече виждам и научавам за града, толкова повече си мисля, че вие сте от първия тип дестинация, а имате огромен потенциал да бъдете успешна дестинация“. Това каза по време на срещата, посветена на туризма, Соня Уерта, главен мениджър на THR- водеща европейска и световна консултантска и аналитична група за проучвания, анализи, проектиране и изработване на цялостни стратегии за развитието на туризма и на туристическата индустрия в национален и в регионален мащаб. Срещата беше инициирана от кандидата за кмет на Велико Търново от коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ Весела Лечева, която каза при откриването, че туризмът не може да се превърне в печеливша индустрия, ако няма стратегия и ако не се полагат грижи за развитието на съпътстващите го индустрии.
На дискусията дойде и Бранимир Ботев, зам. министър на туризма в три български правителства, а сега представител за България и Балканите в Европейската лига за икономическо сътрудничество. На поканата на Весела Лечева се отзоваха и много от търновските хотелиери и бизнесмени, ангажирани в бранша.
„И така, имате Царевец и Старият град. Имате атракциите, имате историческата даденост. Но какво правите с тях, за да привличате туристите тук? Нали знаете, че Царевец не е единствената подобна крепост в света! Затова по-важното е с какво тя е различна от останалите. Разликата идва от историята и легендите, които създават вашата приказност и вашата приказка. Събитията, които организирате на Царевец, те ще привличат туристите. Всички сте чували Лох Нес, нали? Аз ще ви кажа, че става дума за едно най-обикновено езеро, което даже не е по-красиво от всички останали. Чудовището и езерото са маркетингово изобретение“, допълва още Соня Уерта.
Велико Търново не се открива лесно в интернет, е другата констатация на Соня Уерта, която признава, че дълго се е ровила в интернет, за да научи повече за България и за Велико Търново. „Ако не се откривате лесно в мрежата, вие не съществувате. Попаднах на блог на двама испанци, които са били тук и са описали преживяванията си на Царевец. Те разказват колко красиво е в крепостта и в града и накрая казват: „И всичко това само за 3 евро!“. Знаете ли какво е посланието - не си струва да ходите там за тези пари!“, категорична е Соня Уерта. И допълни, че в комбинация с лошите пътища и липсата на добра инфраструктура, Велико Търново губи като туристическа дестинация.
„Знаете ли колко печели Велико Търново от туризъм на година? Около 4,5 млн. лв. по официалната национална статистика. Това е абсурдно.  Ако достигнете само средното ниво за България, приходите ще бъдат 85 млн. лв. 22 % е натоварването на легловата база в града, което означава, че четири пети от годината всичко това стои празно. Категоричен съм, че липсва връзката от национално, през регионално ниво до местните хотелиери и инвеститорите. Моите наблюдения са, че туризмът тук се развива въпреки, а не с помощта на администрацията“, заяви Бранимир Ботев и допълни, че всъщност културно-историческият туризъм е най-скъпият като продукт, тук туристите оставят повече, защото идват заради атракциите. Всеки девети турист в България идва тук заради културно-историческия туризъм. 70 % от хората, които посещават места като Търново, се връщат отново и водят приятели. Освен това, културно- историческият туризъм е целогодишен и е имиджов - създаденото веднъж добро впечатление, остава трайно.
„Обаче на този град му липсва визия какво точно трябва да се случи. Затова, при потенциалното пето място, което Велико Търново може да заема след София, Пловдив, Варна и Бургас по брой на туристи и приходи, вие сте на 20-то място, пак според официалната статистика. Казанлък, където нямат тези дадености, са преди вас. Веднага ви давам пример - при 186 лв. среден разход на турист в България, във Велико Търново туристът оставя 63 лв. или това е три пъти под средното за България. Така че съм съгласен със Соня Уерта - обидно това уникално чудо Царевец да е с вход 3 евро, при положение, че по света една бира струва между 6 и 9 евро“, коментира още г-н Ботев.
В края на срещата, присъстващите хотелиери решиха, че е време да създадат асоциация, която да ги представлява пред следващите търновски кметове. „Ако се организирате и се справите с първите стъпки, аз ще ви помогна да станете членове на Европейската лига за икономическо сътрудничество“, каза Бранимир Ботев.

 


Ключови думи
Весела Лечева хотелиери БСП
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати