Неделя, 02 Oct 2022
            
Местни избори 2019

Започва проектирането на Северния пътен възел в подножието на Трапезица

  23.10.2019 15:48
Започва проектирането на Северния пътен възел в подножието на Трапезица

Стартираха процедурите по проектиране на Северен пътен възел, който да бъде изграден в подножието на крепостта Трапезица във Велико Търново. Агенция „Пътна инфраструктура“ избира изпълнител, който ще трябва да разработи също подробен устройствен план на района, парцеларен план и изменения на регулацията на уличната мрежа.
Създаването на големия инфраструктурния обект е инициирано от Даниел Панов във втория му мандат като кмет на Велико Търново и общината. Идеята си Панов представи както в регионалното министерство и АПИ, така и лично пред премиера Бойко Борисов.
Пътният възел ще облекчи чувствително както градския, така и транзитния трафик. Съоръжението ще бъде изградено в близост до жп гара „Трапезица“ и долната станция на туристическия фуникуляр. Пътният възел ще свърже директно главния път Русе – Велико Търново – Свиленград с републиканското шосе Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица.
„Между 4000 и 6000 автомобила дневно пътуват между Старата столица и железничарския град. Със северния пътен възел се дава възможност за директна връзка с центъра на Велико Търново и новите квартали, без да се преминава през Стария град“, коментира Даниел Панов, който е кандидат за трети управленски мандат, издигнат от ГЕРБ.
Северният пътен възел ще осигури и директен достъп на туристите към крепостите Царевец и Трапезица, без да има нужда автобусите и автомобилите им да влизат в централната и старата градска част. Оттам те много бързо ще достигат до буферния паркинг в подножието на Балдуниовата кула, който предстои да бъде изграден през 2020 година по проекта за интегриран градски транспорт. Между „Френкхисар“  и основните исторически обекти и туристически забележителности ще пътуват електрически автобуси на интервал между 13 и 30 минути, в зависимост от натоварването и сезона.  

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 


Ключови думи
северен пътен възел Велико Търново Даниел Панов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати