Неделя, 02 Oct 2022
            
Икономика

Община Горна Оряховица и държавата започват изграждане на индустриалната зона до Летището

  22.10.2019 15:09
Община Горна Оряховица и държавата започват изграждане на индустриалната зона до Летището

Горна Оряховица е сред четирите локации в страната, където държавата ще инвестира в оформяне на привлекателна за инвеститори зона, съобщи министър Емил Караниколов

 

Избрахме четири локации в страната, където държавата ще инвестира за изграждане на модерни индустриални зони. Едната е тук в Горна Оряховица, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на входа на Индустриалната зона до Летището. Министърът направи оглед на зоната и бяха набелязани най-първите стъпки, които трябва да се направят, за да започне и реалното строителство.

Първата крачка ще е създаване на общинско дружество, в което ще бъде апортиран имотът. След това държавата ще влезе в това дружество със съответния капитал, необходим за изграждането на зоната. Необходимо е много бързо да оправим външния вид и да подобрим инфраструктурата, защото вече има интерес към вашата зона, обясни министър Караниколов.

Община Горна Оряховица и Националната компания „Индустриални зони” имат подписан меморандум за сътрудничество от миналата година. Община Горна Оряховица беше сред трите най-подготвени общини с готов проект за развитие на своята зона. Освен това горнооряховската зона има уникална локация не само за България, но и на Балканите със събирането в една точка на въздушен, железопътен и автомобилен транспорт, обясни още министърът.

Индустриалната зона край Горна Оряховица е предложена вече на няколко инвеститори и определено има интерес. Две френски и една немска компания са направили запитване. Едната фирма развива бизнес в сферата на полиграфията и опаковките, другата е специализирана в преоборудване на самолети от граждански за карго полети. Предстои разговор и с италианска фирма, която също търси база в близост до летище.

Първата стъпка при изграждането на зоната трябва да бъде разчистването на останките от старите казарми. След това ще се оправят комуникациите – ток, ВиК, газ и т.н. На следващ етап пътищата и алеите, а накрая ще се проектират и халета, за тези фирми, които търсят готови бази.


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати