Неделя, 14 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Весела Лечева: „Велико Търново е в съня ми, в мечтите ми, в ДНК-то ми“

  22.10.2019 08:37
Весела Лечева: „Велико Търново е в съня ми, в мечтите ми, в ДНК-то ми“

Весела Лечева е кандидат за кмет на Община Велико Търново от коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“. Тя е два пъти вицеолимпийски шампион по стрелба, има пет световни титли, осем европейски, носител е на четири световни купи и 12 пъти е подобрявала световния рекорд. Обявена е за Стрелец на XX век. Народен представител е в 39 и 40-то Народно събрание. Била е председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Почетен гражданин на Велико Търново.

Г- жо Лечева, кандидатирате се за кмет на Велико Търново, кои са приоритетите, които дефинирате, като първостепенни?
В.Л. Трудно е да се подредят приоритети в един град в който не е намерено нито едно решение до момента в нито една сфера, социална, икономическа, градоустройствена. Велико Търново,  моят град, защото освен сантимент и спомени с Велико Търново ме свързват много хора и годините на детството, юношеските трепети, порастването и първи спортни успехи и житейски уроци. Ще Ви призная нещо с риск да прозвуча сантиментално, най-важно ми да върна самочувствието на хората, на жителите на най-славния, достоен и красив град, който не случайно съдържа „велико“ в името си... Много мъчна задача мога да Ви споделя след десетките срещи проведени до момента с хора и общности от града и по-малките населени места. Всеки път, след всяка среща , това си казвам: „Не е възможно да се предадем на апатията до такава степен, не може да не окажем съпротива на посредствеността и разрухата. Аз съм човек на реда обаче, жена съм и знам как се вкарва ред в една къща, знам колко е важна грижата за ближния.
След всички срещи с експертите, с компетентните и можещите наши съграждани не губя надежда, че може да проработи градоустройствен план, който да се съгласува и съобрази с препоръките на архитектите и специалистите по градоустройство. Този въпрос не бива да се бави и ден повече. Миналата седмица се срещнах с най-знаковите представители, които имат отношение към архитектурата и градоустройството на нашия град, благодаря им от сърце, че ми позволиха да домакинствам тази, така важна среща на тяхна територия в техния клуб. Обсъдихме безперспективното, безидейно и на парче застрояване, отсъствието на план за пътната инфраструктура и отпушването на трафика в града. Архитектите са гилдия до чиито представители никой не се допитва и чиито критерии не интересуват местните самоуправленци. „От четиридесет години не е било такова безхаберие“ сподели участник в срещата. Разбрахме се тези събирания и обсъждания да продължат. Обещах да свикам обществен, консултативен съвет към кмета и общинския съвет и решенията да се взимат от умните и доказалите се в професията.
Ще си позволя да обобщя вижданията си след срещите с жителите на града. Нелепо е в 21-ви век да си говорим за асфалт и тротоари. Заявявам твърдо, че за един мандат ще реша този проблем. Всяка улица в града ще има качествени тротоари. Всяка ! Ще продължи и асфалтирането. Вече съм обещала , че ще започна с пет улици, този процес ще върви през целия мандат и няма да се хваля с това. Нормална работа на кмета е да се грижи за града си. Вече казах, че ще се намали картата за транспорт на пенсионерите, те сега плащат едно от най-скъпите цени у нас. Ще се видят и възможностите за намаляване на таксите за детските градини от социално слаби семейства или за отпадането им.
Срещнах се и с дейците на културата а и след многобройни разговори с хората, единодушно се съгласихме, че културния афиш се нуждае от обновление. Гръдът е естествен декор сред който могат да се осъществят много модерни фестивали, креативни арт формати на открито и авангардни провокации, които ще дадат на града облик на самобитна световна сцена. Ще настоявам държавата да поеме обновлението на театър и ще взема незабавни мерки за съобразяването на зоните около него с функциите на това пространство. Това изисква хомогенната концепция за атмосферата на града. Озадачаващо е, че в съседство с общината този екстериор не тревожи никого.
 След ден, по моя покана идва представителка на авторитетните и респектиращи консултантски и аналитични групи в сферата на туризма THR. Визия  и привличане на дългосрочни и устойчиви инвестиции в туризма е спешно наложителна! В момента няма стратегия и план в това отношение
Аз предлагам план за ускорено бизнес развитие на града, изграждане на индустриални зони и привличане на инвестиции, които да работят за гражданите на общината. Този процес неминуемо води до разкриване на добре платени работни места.
Демографският проблем е тема, която и като жена и като политик винаги ме е вълнувала. Стимулирането на раждаемостта и мотивирането на младите семейства, както и откриване на нови, перспективни работни места са залегнали приоритенто в програмата ми.
В унисон с тези мерки върви и развитието на малките населени места , посредством създаване на поминък и условия за работа в селата и малките градове. Eкологията и биоземеделието, разбира се са обвързани с перспективите за съживяване им и привличане на млади хора с нефиксирано работно място и семейства, които предпочитат природосъобразния начин на живот.
Освен младите хора, на които смея да кажа, че това управление не остави никакъв шанс за развитие, другата група потърпевши са възрастните, нашите родители, които потънаха в нищета и мизерия, недопустима за 21 век.
Ще намеря пари и програми по които да влязат инвестиции в селата. Опита ми в изпълнитената и законодателната власт ще е от полза, вярвам нямате съмнение.
Какви са реалните срокове за превръщане на старото военно училище в желаната централна част на В Търново?
В.Л.Срокове?! Всички срокове са непростимо пропуснати и това място пустее а изкопи зеят от  години . За осем години няма нито един работещ проект, който да осмисли този терен. Бъдещето му беше еднна от темите, които с часове дискутирахме на срещата с архитектите. Имам решение и обстойно съм се спряла на него в програмата ми, но както обещах на архитектите ще се съветвам с тях, ще свиквам референдуми и ще подложа на широко обсъждане всеки проблем касаещ обществото в Търново.
Сроковете за всичко са вчера, но да се надяваме , че няма да има утре за това  управление.
Какво би могло да се направи за да станат подстъпите към града по-приветливи?
Подстъпите към града са като самия град – неугледни, нефункциониращи пълноценно и създаващи неприятно първо и последно впечатление от населеното място.  Със специалистите, стигнахме до единодушие, че на влизане и излизане от града трябва да се създадат пътни съоръжения и подстъпи, които да оптимизират движението и да създават модерна и тематична визия на града, но това също е функция от изграждане на концепция и генерален устройствен план.
Нямаме време за да Ви запозная с всички намерения и плана, който имам за реанимиране на града. Не случайно използвам този термин, защото смятам, че града е организъм. То прилича на тези които го стопанисват. Нямаме време да наблюдаваме безучастно тази агония повече.
Аз обещавам само това, което мога да изпълня..Обещавам да остана на висотата на очакванията ви.
С всичко с което съм се захванала съм се справяла, каквото и да ми коства.
Мога да нося отговорност, мога да се обграждам с можещи и талантливи хора и имам решения.
Няма да излъжа доверието Ви, търновци, за мен Велико Търново е чест и мисия.
Нека му върнем славата и блясъка в името на родителите ни, заради бъдещето на потомците- да направим Търново отново Велико!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
Весела Лечева интервю БСП
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати