Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Хотел „Цар Борис” е в предварийно състояние, до 10 дни започва реставрацията

  20.10.2019 11:03
Хотел „Цар Борис” е в предварийно състояние, до 10 дни започва реставрацията

Най-късно до края на октомври започва реалната реставрация на хотел „Цар Борис”, обяви за в. „Кореспондент” Любомир Марков, бизнес партньор на Едмънд Бек. „Сградата е в предаварийно състояние и затова спешно трябваше да се задвижат проектите. Документите са внесени от архитект Драгомир Йосифов в НИНКН и проектът е почти финализиран. Събирам оферти от строителни фирми, дал съм им параметрите да смятат и те вече са почти готови. Колко ще струва всичко още не знам, но ще бъдат милиони лева. Грубият строеж ще бъде изпълнен от търновска фирма”, уточни той.

 Съгласувателните процедури с Института за недвижимите паметниците на културата са минали и макар все още да няма окончателен подпис, състоянието на хотела е толкова критично, че укрепването му не търпи отлагане. Това ще бъде първият етап на строителните работи, паралелно с доизграждане на опасните части в съществуващата сграда. Не започнем ли, сградата няма да изкара зимата, уверява Любомир Марков.

 След първоначалното укрепване пауза в строителните дейности няма да има, продължава се с реалната реставрация на емблематичния хотел. До две години той трябва да бъде действащ.  

 Фасадните стени ще бъдат запазени изцяло

Нищо от оригиналните външни стени на сградата няма да бъде пипано, хотелът ще бъде възстановен в автентичния му вид. Красивите орнаменти по фасадата ще бъдат също възстановени и доизградени по снимков материал. Тяхното изпълнение е  поверено на софийската фирма „Николай Ом” ЕООД, която се е специализирала в това, а и е печелила два пъти награди в конкурса „Сграда на годината”.

Но, обновеният хотел „Цар Борис” ще бъде адаптиран за нуждите на съвременния човек от 21 век и ще бъде може би най-модерният хотел във Велико Търново, обещава Любомир Марков. Разположението на стаите ще бъде коренно променено. 15 двойни стаи и три апартамента, ресторант на нивото на улица „Опълченска”, амфитеатър на кота -4, това ще предлага той на своите бъдещи клиенти. Всички стаи ще бъдат ориентирани към Трапезица и Царевец, и ще предлагат прекрасна гледка. По тази причина коридорите ще бъдат изнесени от страната на улицата. Терасата, която навремето била любимото място на гостите на хотела, е сравнително запазена, само трябва да се адаптира към проекта.    

Вместо парадното дървено стълбище, което е опожарявано, крадено и в плачевно състояние, ще има асансьор. Вляво от сградата ще има нова, но тя ще бъде на втория етап от строителството. Цялата разгърната застроена площ е над 3000 кв. метра.

Проектът за цялостната реставрация и адаптация на хотел „Цар Борис” е на арх. Драгомир Йосифов, базиран на дипломната му работа, но изменен съобразно изискванията на тексаския милионер Едмънд Бек.

Най-луксозният за времето си не само в Търново, но и в България, хотел „Цар Борис”, наричан още българския „Уолдорф Астория”, е построен през 1894 г. от най-големият търновски архитект Стоян Герганов. Поръчители и собственици били братята Панайот и Янко Шопови. След като Панайот Шопов умира, а брат му Янко – бохем по нрав, пропива имота, той е продаден на касапина Станьо Събев от Търново. Най-големият си разцвет хотелът имал при следващия собственик - Стефан Мерджанов, който го закупил през 1919 г. за 140 000 лева.

От 1980 г. сградата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата и е действаща до 1988 г. като младежки дом. След реституцията през 1994 г. собствеността се мени не веднъж, както и плановете за реставрация. До 2013 г., когато Едмънд Бек закупува сградата от Военното министерство с намерение да я възстанови и съхрани за поколенията. Долу-горе от тогава се чака и благоволението на НИНКН да одобри проекта за реставрацията. Междувременно сградата започна да се руши и отвътре, и отвън, за да се стигне до пакетирането й в опит да се предотвратят евентуални нещастни инциденти.

По другия голям проект – реставрацията на Стамболовия хан, развитие няма

Едмънд Бек закупи през май тази година и него, по-точно – руините на хана, строен от Кольо Фичето през 1842 г. за чичото и бащата на Стефан Стамболов. И тъкмо да се задвижат строителните дейности, се появиха още наследници. В момента се разглежда до колко са реални техните претенции и дали имат права върху имота. Все още работен проект за Стамболовия хан няма, тъй като на преден план е разчистването на парцела и геодезическото проучване. Но той ще бъде възложен също на арх. Драгомир Йосифов.

Ана Райковска       

  

 


Ключови думи
хотел "Цар Борис" реставрация
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати