Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

С драматичните обрати в живота на Сервантес започнаха съботните матинета на Испанския културен център в Горна Оряховица

  19.10.2019 16:12
С драматичните обрати в живота на Сервантес започнаха съботните матинета на Испанския културен център в Горна Оряховица

Животът на Сервантес е поредица от крушения и трагедии, но пък в резултат имаме „Дон Кихот” и още половин дузина книги, които правят испанеца най-четения и най-изучавания автор в света. Сервантес всъщност е потомък на покръстени евреи и това е едно от обясненията за трудния му живот. „Дон Кихот” е многопластова книга и всички важно в нея има поне две значения. Такъв различен за България поглед към творчеството на най-великия испански творец предложиха Антонио Перез и Петя Кирилова в първото съботно матине на техния Испански културен център. 

Петя, която е от Долна Оряховица и Антонио, който е от Малага, създадоха центъра само преди месец, като започнаха с училище по испански. Амбицията им обаче е да представят Испания много по-широко, не само чрез езика. Една събота всеки месец те ще организират сутрини, посветени на нещо значимо от испанската култура. Първото матине бе посветено на Сервантес, домакин бе Младежкия дом, а освен учениците на Петя и Антонио, срещата се оказа интересна и за други горнооряховчани, които тепърва ще се допрат до испанската култура. Домакините се постараха да въвлекат своите гости в света на Сервантес, не само чрез един интересен поглед към потеклото и живота му. Те предложиха прочит на първата страница на "Дон Кихот" - първо на испански, като се включиха учениците от езиковата школа, а после и на български.

За Петя и Антонио кулинарията има не по-малко значение от литературата, музиката и киното. Следващата среща, която организират е посветена на испанската кухня. Техен партньор в това начинание е Севдалин Кръстев, който ще приготви испански ястия в своя клуб „Вселената при Севдо”.

Предстоят още съботни сутрини за испанска култура. Ще има и дни на испанското кино, разбира се, отново в Младежкия дом. Освен в Горна Оряховица Петя и Антонио вече работят и с езиков център „Диел” във Велико Търново, така че и там ще има уроци по испански.


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати