Събота, 13 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Ваня Бижева, кандидат за кмет на Леденик от коалиция БСП за България“, АБВ, „Движение 21“: „Искам да превърнем Леденик в модерно предградие на Велико Търново и да привлечем повече млади хора“

  19.10.2019 11:16
Ваня Бижева, кандидат за кмет на Леденик от коалиция БСП за България“, АБВ, „Движение 21“: „Искам да превърнем Леденик в модерно предградие на Велико Търново и да привлечем повече млади хора“

„Канализацията и уличната мрежа са най-сериозните проблеми на село Леденик. Обидно е да живеем в ерата на информационните технологии, а къщите ни още да имат септични ями. Този проблем с канализацията го говорим от предишните избори, кандидатите за кметове на общината и на селото и тогава ни обещаваха канализация. За четири години има изготвен само проект и нищо повече“, казва кандидатът на коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ за кмет на Леденик Ваня Бижева. Тя е бакалавър по библиотечно-информационни дейности и в момента завършва магистратура по социални дейности във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Затова и социалните дейности и грижата за възрастните хора остават неин приоритет като кмет на Леденик.
„Първо обаче искам да се справя с канализацията и с уличната мрежа. Вътрешните улици са в окаяно състояние и никога не са или асфалтирани. Проблемът се задълбочава при обилни дъждове. Новоасфалтирани улици са само главните, където вървеше засиления трафик на тежки камиони след като се събори мостът на Шемшево. Мостът го вдигнаха, асфалтираха улиците, но със съмнително качество, защото настилката вече е напукана“, коментира още г-жа Бижева.
И допълва, че пак от предишните избори виси обещанието за почистване на речното корито и укрепване на дигите по поречието на река Янтра. Но четири години нищо не е направено.
Разширяване на социалния патронаж е една от задачите, които Ваня Бижева си е поставила. Сега само двама възрастни хора се ползват от тази услуга, но в Леденик има доста повече нуждаещи се, които не могат сами да се грижат за себе си. Има проблем и с лекарската практика в селото, защото лекар има само за два часа веднъж в седмицата. А и за всяка рецепта възрастните хора трябва да пътуват до града. Гробищният парк също има нужда от поддръжка и от парцел за разширяване.
Църквата „Св. Георги Победоносец“ е една от забележителностите в Леденик, но и тя вече се нуждае от сериозен ремонт. Храмът е на повече от 600 г., изографисан е от Захарий Зограф в периода 1849-1851 година, а в ниша на една от стените зад вратата, наскоро беше открит четвъртият известен автопортрет на твореца. „Искам тази църква да остане забележителност и първото нещо, което ще направя за нея, е да ремонтираме купола. Искам този храм да е гордост за жителите на селото и най-вече за децата, които трябва да знаят и да помнят, че Захари Зограф е оставил и свой автопортрет в храма,. Нашата църква е единствената в България, която има на стените си автопортрет на живописеца“, казва още Ваня Бижева. И уточнява, че певческата група за автентичен фолклор поддържа духа в Леденик. Самодейците възстановяват обичаи и празници и превръщат Бабинден и Гергьовден в истински празници.
„В селото има и минерален извор, който искам да облагородим, за да превърнем в място за отдих. Само така ще можем да задържим младите семейства, като им предлагаме нормални условия за живеене. Близо сме до града, което е предимство. Искам да превърнем Леденик в модерно предградие на Велико Търново и да привлечем повече млади хора със спокойствието и чистия си въздух“, казва Ваня Бижева.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 


Ключови думи
Ваня Бижева БСП Леденик
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати