Събота, 01 Oct 2022
            
Спорт

Монтираха мемориална плоча за заслужилите „локомотивци” на стадиона в Горна Оряховица

  18.10.2019 11:34
Монтираха мемориална плоча за заслужилите „локомотивци” на стадиона в Горна Оряховица

Мемориална плоча с имената на заслужили „локомотивци”, които вече не са между живите, монтираха на стадиона в Горна Оряховица.

„Завинаги запомнени, никога забравени” е посланието на плочата, на която са увековечени имената на 23 футболисти, треньори и деятели, оставили траен спомен сред футболните фенове. Имената са изписани на плоча от черен гранит, обрамчени са от стилизирани пламъци на горяща свещ в памет на вече отишлите си легенди. Вмъкнати са и вечни символи като божурът – цветето на Горна Оряховица, старата емблема на „Локо”, знакът за безкрайност и пламъкът, напомнящи, че паметта за достойните е винаги жива. Плочата е монтирана на един от входовете към централната трибуна.

Идеята е много стара, но реално я задвижихме, след като поставихме плоча в памет на Петър Христов. Тогава си казахме, че трябва да отдадем почит и на други достойни хора, които са дали нещо на „Локомотив” и се помнят от феновете. Реализирахме я няколко фенове на „Локо”, пръснати из цял свят, обясни един от инициаторите за поставянето на плочата Тодор Стойчев. Изписаните имена може би не са на всички, които заслужават да бъдат почетени. Затова сме предвидили плочата да е с по-голям размер и ако има някой пропуснат, той може да бъде добавен на място, обясни Тодор.

Инициативата за поставяне на плочата е продължение на дългогодишната работа на Тодор Стойчев и Филип Бакьов за съхраняване историята на „Локомотив”. Само преди седмици двамата представиха книгата си „Ретро Локо”, в която на 800 страници е проследена историята на клуба досега. Книгата, в която участва и летописецът Михаил Михайлов, се продава във фен клуба на „Локомотив”, а средствата са за подпомагане на Детско-юношеската школа на клуба.

„Локо” е по цял свят – това доказва и поставянето на тази плоча. За реализиране на проекта са помогнали фенове, които са далеч от Горна Оряховица, но носят отбора в сърцето си. Тодор Стойчев живее в Лондон. Филип Бакьов е във Варна. Нели Заркова – дъщерята на Зарко Георгиев – капитан на „Локо” при първото влизане в „А” група е в Канада. Генчо Данев и Николай Белинов са в САЩ. Дъщерята на Манол Манолов – Ивелина, живее във Финландия. Георги Берков е в Англия. Всички те са обединени от идеята, че където и да са истинските фенове винаги ще помагат на отбора си.


Ключови думи
мемориална плоча
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати