Сряда, 17 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Кандидатът за кмет на Стражица инж. Детелина Борисова, издигната от ПП ГЕРБ: С екипа ми можем да вдигнем авторитета на Стражица

  17.10.2019 06:42
Кандидатът за кмет на Стражица инж. Детелина Борисова, издигната от ПП ГЕРБ: С екипа ми можем да вдигнем авторитета на Стражица

-Инж. Борисова, как преценявате кампанията до момента?
-Предизборната кампания е едно поле, което дава възможност на всички кандидати в предстоящите местни избори да покажат своите качества, своите програми за управление и не на последно място да отстояват приоритетите си, свързани с разрешаване на проблемите към настоящия момент. Екипът, с който се изправяме пред избирателите и жителите на община Стражица, споделяме своите приоритети, свързани с конкретните проблеми във всяко населено място.  Изправям се пред всички с поставени ясни ангажименти, с които да продължим съвременното развитие на общината.
В хода на кампанията и пряката среща с жителите по населени места дискутираме точките по управленската ни програма. Радвам се, че получавам и нови идеи за разрешаването на наболелите казуси. Отчитаме факта, че много трудно достигат нашите послания до всеки един жител в общината, защото опонентите ни боравят с методи като лъжи, манипулации, с цел изкривяване на истината. В общественото пространство се опитват да внушат на избирателите невъзможност нашият екип да управлява. Тук мога смело да кажа, че в управленския мандат, в които управлявахме община Стражица,  европейските инвестиции са много по-големи, реализираните проекти са редица, които са видими за всички жители.  Важно е да се отбележи, че работихме съвестно и в полза на гражданите. Днес  преди изтичането на този управленски мандат сме свидетели, че „Градоначалника“ ни е клиент на прокуратурата. Това само по себе си говори.

-Кои са най-големите проблеми на Стражица, които не търпят отлагане?
-Основните проблеми в града и населените места могат да се групират в няколко посоки. Това са проблеми, свързани с рушащия се общински сграден фонд -  детските ни градини. Друга група проблеми са свързани с подобряване на сметопочистването, поддържането на зелените площи, тротоари, осветление  в населените ни места. Приоритетна група проблеми са лошото качество на питейната вода, липсата на канализации, лоша улична инфраструктура, а на места и в критично състояние.
Важна група проблеми, както на малките общини, така и в национален план, е привличане на инвестиции, които да осигурят работна ръка както в града, така и в големите населени места, а чрез тези инвестиции ще успеем да задържим десетки млади семейства в нашата община.  Проблемите са много, затова смятам, че е нужен експертен човешки ресурс, който да ги решава. Общинска администрация има този ресурс и капацитет, доказан не от днес и вчера. В моя личен опит знам, че за да има успех една кауза, тя трябва да обединява хората и всеки един от нас да даде част от себе си.

-Кои са Вашите приоритети в управлението?
-Работеща и ефективна общинска администрация. Стражица е доказала, че има хора,  които са добри експерти в своите области, с което да привлече инвестиции. Когато се върнем в годините назад ще видим, че работещите управленски екипи са оставили своя труд в полза на сегашното общество. За да бъде едно управление успешно, е нужно да се изгради тясно сътрудничество между администрацията, гражданите и бизнеса. Това може да се осъществи чрез създаване на електронно управление на предоставящите се услуги от общинската администрация.
В малките населени места ще предоставя възможност на жителите им да изразят своето становище по назначаване на  кметските наместници, защото това ще са хората, които ще бъдат ангажирани тясно с проблемите им.
От срещите ми с жителите в общината се наложи идеята им за създаване на местни обществени съвети, които регулярно да обобщават текущите и значими проблеми в обществото. Тези съвети ще бъдат основа при вземане на управленческите решения.  
Вярно, че ние, хората, не можем да се борим срещу природата и нейните разрушителни последствия за нас, каквото е земетресението. Много проблеми са останали още от тогава, например нашият град е родното място на световно известния разказвач на детски приказки Ангел Каралийчев. На негово име е средното ни училище и едната ни детска градина. Тези сгради имат нужда от саниране и подобряване на материалната база, за да се превърнат в съвременни образователни бази.
Стражица има добър потенциал да бъде място, което да привлича хора чрез културен туризъм. За целта е нужно да положим усилия за възстановяването на Градската картинна галерия. Още в предходния мандат имаме разписан проект за възстановяването на тази прекрасна сграда.  
Друг ангажимент, който си поставяме, е превръщането на Спортната ни зала в мултифункционално съоръжение, в което да се провеждат освен спортни мероприятия,  така също и културно масови събития, свързани с общинския културен календар.  
Тези задачи са от обществено значение, но не трябва да пренебрегнем и идеалната възможност, която държавата предоставя относно саниране на многофамилните жилища.
-Според Вас има ли честен дебат с опонентите ви в предизборната кампания?

-Тук бих искала да отбележа, че през последните четири години сега управляващият кмет не успя да се възползва от възможността да привлече инвестиции от еврофондовете, с цел подобряване на условията и качеството на живот. Като  основна причина за това се изтъкваше,  че ПП ГЕРБ му пречи.  Един управленски екип има за основна цел удовлетворяване на обществените изисквания и потребности, а не преследване на лични интереси и каузи - затова мога да кажа, че няма честен дебат. За мен честният и открит дебат с обществото е защитаване на обществените интереси. Не приемам за честна кампания методи като манипулацията.

-Защо се кандидатирахте за кмет на община Стражица?
Убедена съм, че трябва да се кандидатирам за кмет на Стражица. Заедно с екипа ми и експертите от общинската администрация можем да вдигнем авторитета и престижа на града. Всеки ден съм сред гражданите. Мотивират ме техните виждания за промяна и развитие на града и населените места. Да те изберат е едно огромно предизвикателство, което съчетава една голяма отговорност за поетите ангажименти. Трябва да спечелиш доверието на хората. Чувствам се подготвена за позицията и готова да работя заедно с жителите на общината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 


Ключови думи
инж. Детелина Борисва Стражица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати