Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

С поредица от срещи с ученици от Велико Търново започнаха проявите по повод месеца на донорството

  15.10.2019 10:09
С поредица от срещи с ученици от Велико Търново започнаха проявите по повод месеца на донорството

С поредица от срещи с ученици от Велико Търново започнаха проявите по повод месеца на донорството.
Координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова влязоха в часа на класа на гимназистите от ПМГ "Васил Друмев " и ЕГ "Проф. д-р Асен Златаров", за да поговорят с тях за това какво представлява необратимото състояние на мозъчна смърт и шанса тези пациенти да спасят друг човешки живот.
"Идеята за тази кампания се зароди пред 2016 година. Разбрахме, че темата е непозната в обществото, че на обществото му трябва малко повече информация. Решихме да влезем при учениците, защото те не са обременени с предрасъдъци, те са умни, будни, мислещи и целта беше да мислят, да коментират темата", разказва д-р Сибила Маринова.
"По време на тези срещи им даваме информация най- вече какво е мозъчна смърт, каква е разликата между мозъчна смърт и кома, как се доказва мозъчната смърт, как се поддържа и кондиционира донор, видовете донорство. Отговаряме на въпростите, ето сега, докато вървяхме по коридора, едно момиченце ме попита каква е причината да не влиза кръв в мозъка и докато вървяхме обясних какви са причините ", допълва д-р Ваня Лъчезарова.
Една от причините в последните няколко години Великотърновската болница да е водеща донорска база в България е именно информационната кампания и свободното обсъждане на темата от подрастващите, техните семейства и приятели, категорични са координаторите.
След срещата учениците и от двете великотърновски училища бяха категорични, че споделянето на различни истории от практиката на координаторите д-р Маринова и д-р Лъчезарова са ги провокирали за първи път да се замислят за ключовата роля на донорството за спасяването на живот.
"Много съм развълнувана след тази презентация и мисля, че всеки трябва да знае тези неща", сподели Елица, която ученичка в ПМГ "Васил Друмев ".
"Има много повече хора, които са в нужда и много по-малко, които даряват, отколкото смятах аз. Със сигурност бих говорила с моите приятели, бих им разказала, а аз със сигурност искам да заявя съгласието си да бъда донор", допълни нейна съученичка.
На 25 октомври предстои д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова да се срещнат и с учениците от АК "Аркус".

д-р Ваня Лъчезарова
Д-р Сибила Маринова

Ключови думи
донорство д-р Сибила Маринова д-р Ваня Лъчезарова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати