Неделя, 16 Май 2021
            
Местни избори 2019

Десислава Бошнакова: ВМРО предлага най-широката гражданска платформа на тези избори

  15.10.2019 08:11
Десислава Бошнакова: ВМРО предлага най-широката гражданска платформа на тези избори

ВРЕМЕ Е ХОРАТА ДА ОСЪЗНАЯТ ЗНАЧИМОСТТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ И ДА ТЪРСЯТ ОТГОВОРНОСТ НА СВОИТЕ ИЗБРАНИЦИ

 

Десислава Бошнакова е едно от знаковите имена на ВМРО в Горна Оряховица. Пряк участник във всички избори в последните 20 години. Този път тя не е част от листата на воеводите, което не означава, че е по-малко съпричастна към кампанията. Все пак богатият й политически опит й позволява да погледне на изборите и като страничен наблюдател, без да крие пристрастията си към „своите момчета”.

 

-Вие сте от най-разпознаваемите лица на ВМРО в Горна Оряховица и отсъствието ви от листата е изненада …

-Обяснението е просто. Реших, че няма нужда да подвеждам избирателите и да участвам в избори, след като не мога да стана общински съветник. Законът не позволява на хора, чийто работодател е кметът, да бъдат общински съветници. Аз съм в тази позиция като директор на детска градина. Бих могла да бъда в листата, но после трябва да избера дали искам да остана на своята работа или да бъда общински съветник. Аз направих своя избор и не виждам защо трябва да подвеждам хората с присъствието си в листата.

-Значи въпросът дали вие ли се дръпнахте от ВМРО или то се дръпна от вас е безпредметен?

-Няма как да се отдръпна от нещо, което е моя кауза откакто съм била 16-годишна. Когато станах част от ВМРО, организацията дори не беше структурирана като партия. Тогава се събирахме спонтанно, четяхме биографии, изучавахме историята и мечтаехме за обединение на българския народ. Това е, което отличава ВМРО от всички останали партии – тя е създадена върху идеала за обединение на българите. Затова и рядко при нас има текучество и смяна на партиите. Случвало се е някои фракции да се отцепят, но като цяло сме си все същите, които започнахме в началото. Само че, за щастие, успяваме да привлечем и млади хора.

-Кога бяха първите избори, в които сте участвали?

-През 2001 г. правихме кампания за парламентарните избори. Тогава бяхме заедно с „Гергьовден” и само няколко гласа не ни стигнаха да влезем в Парламента.

-А първите местни избори?

-Две години по-късно, през 2003 г. Бяхме студенти ентусиасти. Без много познания за технологията на изборите успяхме да спечелим едно съветническо място.

-Помните ли с какви послания излязохте навремето?

-Нашите послания не са се променяли през годините, така че няма как да ги забравя. Говорехме същите неща, както и сега. Много от тези неща се случиха по един или друг начин или поне станаха главна точка от дневния ред на обществото ни. ВМРО навремето започна подписка срещу отпадането на смъртното наказание при особено жестоки убийства. С влизането в ЕС връщането на смъртното наказание стана невъзможно, но ето, че сега отпада съкратеното следствие за такива случаи. Циганският въпрос, за който говорим отпреди 20 години, сега е основна тема. Ние бяхме против закриването на АЕЦ Козлодуй, когато почти всички други бяха готови да се откажат от ядрената енергетика, а сега вече се говори за нейното развитие. ВМРО направи първите протести срещу монополите и още много теми сме отворили ние, по които сега вече говорят всички.

-А какво се промени в обещанията ви на местните избори в Горна Оряховица?

-Обещания не е точната дума. Ние правим нашите предложения и съобразно подкрепата на хората се опитваме да ги реализираме. Искането за денонощна аптека го поставяме на всяка кампания. Предлагаме и как да стане – рецептата ни е дадена от самите аптекари, с които се срещнахме, за да обсъдим темата. Мерките за овладяване на демографската криза, политиките в подкрепа на младите хора и семействата – всичко това сме го говорили и преди. Интересното е, че по-рано не ни обвиняваха в популизъм. Може би, защото не ни забелязваха и не ни слагаха в сметките на силните. И това донякъде си беше така. Много от каузите ни останаха незабелязани. Затова се стремим към по-широко присъствие в Общинския съвет, за да можем да привличаме повече подкрепа за нашите идеи. И вече го правим не от позиция на периферна партия, която може да влезе, може и да не влезе. Вече имаме самочувствие на основна политическа сила.

-Как оценявате последната кампания, доколкото може да я погледнете с очите на човек, който не е в листа?

-За жалост тази кампания обидна за хората. Или поне такива са посланията на повечето участници. Щабовете гледат вътре в себе си и не отчитат какво ги вълнува хората. Посланията са вяли. Това е меко казано, за да не обидя някого. Няма чисто и мръсно сърце. Горна е на стадиона, градът си има име. Работа е хубава дума, но това е задължение на всички, не е предизборно обещание. Алтернатива ни се предлага от използвани имена, участвали и досега в управлението.

-И къде е мястото на ВМРО в тази поредица?

-Семейство, сигурност, патриотизъм – на тези стълбове залагаме ние и не мисля, че някой би ги оспорил като важни за обществото ни. Иначе ВМРО предлага в Горна Оряховица най-широката платформа за гражданско участие. Имаме само 4 души пряко обвързани с партията в листата. Останалите са представители на гражданската квота.

-Този модел ще доведе ли до повече гражданско участие в изборите, до повече избиратели пред урните?

-Надявам се. На политическия пазар в момента има толкова много субекти, такова разнообразие, че всеки би могъл да открие нещо за себе си. Дава се възможност да подкрепиш личност и след това да й търсиш отговорност. Надявам се това да помогне на избирателите да оценят функцията и ролята на ОбС. Ние наистина не оценяваме силата на местното управление. Може и да съм идеалист, но вярвам, че хората ще разберат силата си и ще започнат да участват повече и по-осъзнато в изборите. Особено пък що се отнася до местните избори, при които ти овластяваш хора, които познаваш и после срещаш на улицата. Би трябвало да се отнасяш съвсем отговорно към това, а не да продаваш гласа си за 40-50 лева или пък просто да не гласуваш.


Ключови думи
ВМРО
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати