Сряда, 17 Мар 2021
            
Политика

Красимир Каракачанов във В. Търново: Българските войници няма да бъдат пушечно месо в конфликтите в Близкия изток

  11.10.2019 14:01
Красимир Каракачанов във В. Търново: Българските войници няма да бъдат пушечно месо в конфликтите в Близкия изток

Българските войници не могат да бъдат пушечно месо в експериментите, които стават в Близкия изток. И няма да бъдат, поне докато аз съм министър. Отказали сме да изпратим в Сирия войски, абсурд е да изпращаме сега заради конфликта на турско-сирийската граница, заяви днес на брифинг в НВУ „Васил Левски” министърът на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос за евентуална българска военна намеса там. Вицепремиерът присъства на полагането на военната клетва на курсантите-първокурсници.

 При засилване обаче на емигрантската вълна, армията може да бъде използвана за защита на границата. Разчетите са направени, налице е и тясно взаимодействие с гранична полиция. Има готовност при нужда и по график войниците да бъдат изпратени, за да не бъде България наводнена с емигранти. „Към момента, държа да подчертая, подобна заплаха няма. Наблюдаваме ситуацията и в Гърция, там където има лагери. Единият е близо до Серес, на около 45 км от българската граница. Наблюдаваме движението на трафика на турска територия и още преди да се сформират подобни маси, които да тръгнат към България, ние ще ги установим и вземем необходимите мерки. Притеснително е, защото три милиона емигранти в Турция не са за подценяване. А една немалка част от тях са с радикални ислямистки убеждения. Притеснява ме, че този конфликт, който започна и се разгаря от вчера отново, няма да успокои ситуацията в Сирия, а отново ще я възпламени. Затворените и контролирани от кюрдските сили лагери с джихадисти могат да спрат да се охраняват и тези хора да тръгнат към Европа. Могат да изберат различни пътища, но един от да е към България. Но ние сме взели необходимите мерки. В момента няма движение на маси, но не изключвам да се случи. А вчера, за целия ден, е установен само един опит за нарушение”, увери той.    

За поредна година с 30 % не е изпълнен приемът за курсанти, но г-н Каракачанов коментира, че това няма как да оправи за две години. „В продължение на 30 години на воинската професия се гледаше пренебрежително. Все пак, в последните години приемът се увеличава като бройка. През миналата година постъпилите са повече от напусналите, така че, макар и с малко, тенденцията се обръща. Но години наред липсата на адекватно заплащане, на условията, водеха до незаинтересованост към професията на военнослужещия”.

От следващата година ще текат регулярно разходи с по 200 млн. лева допълнително за двата проекта – за корабите и за бронираната машина.

Красимир Каракачанов контрира и упреците на Румен Петков, че ремонтите, които се правят на учебните самолети, ще бъдат опасни за пилотите: „Румен Петков нищо не разбира и като не разбира, да не приказва. Той може би се притеснява от друго, че моторите, които е набутал на пистата в Долна Митрополия да се правят състезания, ще трябва да си ходят. Най-вероятно тука го стяга чепика. А тези мотори ще трябва да си ходят, защото там става военно училище. А може би лобира за някого”. За пръв път всички самолетни платформи се ремонтират и обновяват. А след два дни се открива тренажорът в Долна Митрополия. Няма такъв период в Министерството на отбраната, при който всички бойни платформи на авиацията да се възобновяват за действие, заяви вицепремиерът.

 Красимир Каракачанов е направил проверка и във връзка с истерията по извеждането на децата от циганската общност от две сливенски училища преди дни. Той категорично заяви, че няма служител на МО, който да е замесен в организирането на тези „саботажи”. Това е потвърдено и от ДАНС и от главния прокурор. Неговата позиция е, че местата на децата е в училищата – „не само с молби, кандърми, прясно мляко и кифла, а и с административен натиск. А не да се правят политически спекулации и да бъдат изваждани, за да не получат образование и да не се интегрират.

Ана Райковска    


Ключови думи
Каракачанов конфликти пушечно месо клетва
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати