Неделя, 21 Мар 2021
            
Общество

Международна научно-богословска конференция проведоха във ВТУ

  10.10.2019 14:23
Международна научно-богословска конференция проведоха във ВТУ ВТУ \"Св. св. Кирил и Методий\"

В зала „Европа“ на Ректората на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ беше открита Международна научно-богословска конференция на тема „Историята на Българската и Руската Православна Църкви като предмет на академичното изучаване в богословските учебни заведения в България и Русия на съвременния етап“.
Преди началото на научното събитие проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет, прие Негово Високопреосвещенство Волоколамския  митрополит Иларион, председател на Отдела за външноцърковни връзки към Московската патриаршия и ректор на Общоцърковна аспирантура и докторантура на Руската православна църква „Св. св. Кирил и Методий“, Doctor honoris causa на Великотърновския университет.
По време на срещата двамата обсъдиха обучението в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, който е открит през месец април 1991 г. Негово Високопреосвещенство благодари за посрещането и увери проф. Хр. Бонджолов, че доброто сътрудничество, изградено през годините, ще продължи и занапред.
Конференцията започна с приветствие на проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на светогорската Алма матер.
„За мен е чест и удоволствие да посрещна във Великотърновския университет голяма делегация от хора, свързани с вярата. Най-важното нещо в днешния ден са опорите – паметта, любовта и вярата. Без памет ние сме обречени. Ако разгърнем историята и припомним на всички началото, ще видим, че онова, което свързва нашите два народа е вярата и любовта между хората. Не трябва да забравяме заветите на миналото – да бъдем заедно, защото само така ще преодоляваме успешно трудностите. Преди всичко трябва да изведем вярата, да се опрем на нея, да успеем да я събудим там, къде е загаснала, да я предадем на децата си, ако искам да останем във времето. Желая успех на конференцията!“, каза в приветствието си проф. Хр. Бонджолов.
В работата на конференцията със свои доклади се включиха Негово Високопреосвещенство Волоколамският митрополит Иларион; Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква; Белгородският епископ Силвестър, ректор на Киевската духовна академия; духовници; преподаватели от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Организатори на събитието са Подворието на Руската Православна Църква в София и Великотърновския университет.


Ключови думи
православие ВТУ Христо Бонджолов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати