Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Бъдещето на техническата мисъл на България се събра в Горна Оряховица

  09.10.2019 10:55
Бъдещето на техническата мисъл на България се събра в Горна Оряховица

Млади изобретатели от цялата страна се събраха днес в Горна Оряховица за IV Национално изложение-конкурс „Младежко техническо творчество“. Изложението ще се проведе в рамките на два дни в Спортна зала „Никола Петров“. То дава възможност на блестящи млади хора да представят разработките си в областта на електрониката, мехатрониката и други сфери от техническите науки.
Началото на изложението е поставено преди 4 г. по идея на управителя на Фондация „Милен Григоров“ инж. Владимир Григоров. Идеята веднага е поета от инж. Камен Коцев, управител на „Каси Темпра ПаК“, който става съдвигател на събитието. За налагането му като вече традиционно съдействие оказват Дирекция „Професионално образование“ на МОН, „Ротари клуб Горна Оряховица Лясковец“, Асоциацията на индустриалния капитал, Федерацията на научно-техническите съюзи, Регионалното управление на образованието във Велико Търново. Неизменна и важна е и подкрепата от Община Горна Оряховица.
Над 250 млади изобретатели, сформирали 50 екипа, се включват в тазгодишното издание на изложението. Сред тях са представители на всички технически университети в страната, дори НВУ „Васил Левски“, на професионални гимназии, на фирми, които знаят, че бъдещето принадлежи на младите умове. Всички те бяха поздравени от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова.
Благодаря на вас и вашите учители за усилията, които полагате, за да докажете, че българското образование е иновативно. Вие всъщност разработвате бъдещето, обърна се към момчетата и момичетата Михайлова. Областният управител проф. Любомира Попова нарече изложението събитие на само за града, но и за цяла България, а председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев увери, че страната ни има нужда от таланти като събралите се днес в Горна Оряховица. С добре дошли бяха посрещнати и от инж. Деница Коева, временно изпълняваща длъжността кмет на Горна Оряховица.
Без да знаете, вие вече сте поели на крехките си плещи устоите на обществото, каза и инж. Камен Коцев. Вие създавате и имате пълното право да се гордеете с това, каза още той. Благодарностите си към всички съмишленици и участници изказа и инж. Владимир Григоров.
Преди 4 г. се притеснявахме дали залата ще бъде пълна, сега нямаме такива притеснения. Разработките са на много по-високо ниво. Има фирми, които се занимават с обучението на децата със софтуер, насочен за деца на възраст от начално образование до последен клас на професионалните гимназии. Разработките са в посока роботизиране на процесите в индустрията, има и т. нар. умни къщи, изобщо неща, които са приложими веднага в индустрията. За всички сме създали условия да покажат и защитят направеното. Това е бъдещето и трябва да разширяваме този форум, коментира инж. Григоров.
Роботизирана транспортна платформа, която може да се ползва както в производствени цехове, складове и офиси, така и от възрастни хора и от такива в инвалидни колички, е една от разработките, пред които се спират най-много хора днес. Платформата е дело на Клуба по роботика при ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ с ръководител инж. Антон Анчев със съдействието на три фирми и на практика показва как може да се осъществи реалната връзка между професионалното образование и реалния бизнес. Гимназия от Гоце Делчев пък показва оранжерия, в която целият процес се управлява – температура, състав на почвата и изобщо всичко нужно за израстването на едно растение. Как може да се предава електроенергия от разстояние и как само с гласова команда може да бъдат променени интензитетът и цветът на светлината са само малка част от разработките, които се представят на изложението. Всички те ще бъдат оценявани от жури с председател доц. д-р на техническите науки Александър Иванов от Техническия университет в Русе. Победители ще станат ясни утре.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Младежко техническо творчество
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати