Събота, 13 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Виктор Азманов, кандидат за кмет на община Горна Оряховица, издигнат от Коалиция „Алтернативата на гражданите”: Горна Оряховица има бъдеще, само ако гражданите поемат управлението на местната власт

  04.10.2019 08:39
Виктор Азманов, кандидат за кмет на община Горна Оряховица, издигнат от Коалиция „Алтернативата на гражданите”:  Горна Оряховица има бъдеще, само ако гражданите поемат управлението на местната власт

Виктор Азманов е роден на 15 октомври 1980 г. Определя се като предприемач, икономист и лингвист. В началото на 2006 г. става първият българин и шести европеец, който е приет да се обучава в култовия манастир Шао Лин в Китай. По време на деветмесечния си престой тренира наравно с китайците и участва в демонстрацията при посещението на руския президент Владимир Путин. Занимава се с бойни изкуства от дете – карате, кунг фу и ушу.
След връщането си в България развива собствен бизнес. Съсобственик е на няколко българо-китайски търговски дружества за внос и износ, търговия и производство, има фирма за износ на земеделска продукция и управление на земеделски земи. Занимава се и със строителен мениджмънт, собственик е на предприятие за производство на тестени изделия и здравословни храни в село Първомайци, има фирма за анализи на риска, бизнес финанси и планиране. Председател е на Българо-китайската търговско-промишлена камара от 2011 г. Изпълнителен директор е на дъщерното дружество на английския фонд „Марчлин Оракъл”. Съвкупността на оборота на дружествата, в които е съдружник, притежава или управлява, надвишава 60 млн. лева за последните осем години. Член делегат е на всички правителствени делегации в Китай от 2013 година насам. Чел е лекции на тема българо-китайско икономическо сътрудничество в Дипломатическия институт на МВрН, в Институт „Конфуций” на Великотърновския университет  и други български и световни форуми.
Владее четири езика – английски, немски, руски и китайски.
Женен, с едно дете. Със съпругата си Таня очакват рожба след няколко месеца.

- Г-н Азманов, защо решихте да влезете в битката за кметския пост в Горна Оряховица? Какво ви мотивира за това?
- Първо, няма да се вживявам в ролята на „спасителя с бяла риза”. Няма и да говоря много, защото делата са важни. Както за мен, така и за всички, които ме подкрепят. Базирайки се на опита си в икономически и международен план, считам, че точно алтернативата на гражданите може да изведе Горна Оряховица към развитие. Разбира се, без правилния отбор и участието на всички ангажирани в местната и изпълнителна власт това е невъзможно. По-просто казано, именно гражданите, а не партии, централи и говорители популисти, са алтернативата и бъдещето на Горна Оряховица.

- Какво конкретно вие и Коалиция „Алтернативата на гражданите” предлагате като платформа за развитие на Горна Оряховица и региона?
-  Правилно е казано – предлагаме, а  не обещаваме. Всички обещават, малцина ще продължат да работят и след тази „луда надпревара”. Ще работим за нови работни места, имаме конкретна стратегия за подобряване икономическия статус на община Горна Оряховица, използвайки опита ни във взаимоотношенията с редица държави, чиито икономики са на челно място в световен мащаб.
Сред нашите идеи е включването на Горна Оряховица като основна спирка в инициативата „Пътя на коприната” и програмата „16+1”, в която Китай инвестира милиарди долари всяка година. Ще работим за дислоцирането на колцентровете от столицата и големите градове и позиционирането на такива в Горна Оряховица. Това е реална стъпка за откриване на стотици работни места и повишаване на работните заплати в региона. Сред конкретните наши и бъдещи дейности е изграждането на интермодален траспортен терминал в Горна Оряховица, осигуряващ безпрепятствена връзка между въздушен, жп и автотранспорт. Друга осъществима цел е завишаването на еднократната помощ за всяко новородено дете в общината, което да бъде включено в разчетите на общинския бюджет и би довело до реални резултати в борбата с демографската криза, при строги правила за получаването й. В тази посока ще е и дейността ни за отпадане на таксите за детски градини и ясли, както и завишаване на общинския фонд за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми за ин витро процедури.
Търсим подкрепата на  ангажираните със спорт, за да преразгледаме изразходването на  средствата в това направление, за да бъдат те справедливо разпределяни - без излишни политически договорки и толериране. Дори и футболът в града е политизиран.  Младите хора имат право на свободна и достъпна среда за живот. Ще променим до неузнаваемост политиката на Общината по отношение на младежките дейности, като включим алтернативи в техния начин на живот.
Инсталиране на общински измервателни уреди за измерване на стойностите на PM 2,5 и PM 10 (фини прахови частици) и вземане на адекватни мерки за борбата със замърсяването на въздуха в общината.
Не искам да говоря за предишното управление. Всеки носи сам отговорност за действия и постъпки, а 27 октомври е изпит за всички, които имаха възможност да бъдат алтернатива. За нас 27 октомври е началото на края на порочните модели на управление на Горна Оряховица през последните 30 години.

- Как бихте определили състава на листата за общински съветници на Коалиция „Алтернатива на гражданите”? Какви личности има в листата? Кои са най-силните й страни?
- Нашата листа е със 100% гражданска квота. Партиите се хвалят с 10 – 20% гражданско участие в листите си, което означава, че и те виждат колко важно е това, но само ние сме алтернативата, която е готова да предложи 100% гражданска листа.
Голяма част от листата на „Алтернативата на гражданите” са добре познати на горнооряховчани лица. Всеки един от тях участва в лично качество, дори и познатите в  местната политика и обществен живот личности като Иван Момъков, инж. Трифон Димитров, Георги Даскалов и др. Всички ние представляваме гражданското общество, а не някоя партия или централа. В листата няма парашутисти или регистрирани в града от една, две или три години. Всички са успешни в своите професионални сфери. А аз лично съм готов да се боря, за да направя успеха ни възможен.

- Защо хората трябва да ви повярват, след като години наред са заливани с предизборни обещания от партии, но нищо в живота им не се подобрява, градът и регионът замират, младите бягат, селата опустяват, а демографската криза се задълбочава застрашително?
- Всеки е свободен сам да взема решения и да вярва в каквото пожелае. Хората могат  да питат, да се интересуват и да се запознаят с това, зад което се обединяваме - алтернатива за Горна Оряховица.
Не случайно имената, които изброих, са заедно в една листа. При тези доказани личности успешно ще се подобри всяко направление, което ще върне статута на града ни такъв, какъвто го помним. Индустрия, транспорт, производство на различни суровини, земеделие, образование, култура и туризъм. Да, туризъм. Горна Оряховица има потенциала да бъде туристическа дестинация. Демографската криза е проблем на национално ниво. С правилната стратегия може да сложим началото за нейното решаване именно от Горна Оряховица.

- В личен план как приемате тази надпревара - като битка, като съревнование, като лично израстване или имате друго определение?
- Изборите в последните десет години се превърнаха в мерило за финансовите възможности на партиите и кандидатите им, които определят статуквото в България. За мен тези избори са алтернатива на всичко и всеки, който не работи в интерес на гражданите. Никой от нас не е политически обвързан и няма минало, от което да се притеснява.
Ще използвам  възможността да попитам кандидатите, които към днешна дата са едновременно народни представители и кандидати за кметове, ще се откажат ли от постовете си в изпълнителната власт или ще държат линията „да има и за после”.

- Вие сте свързан с източната философия. Имате ли любима мисъл, притча или мото, което да ви води в живота дори и сега, във времето на предизборната кампания?
-Всъщност те са две - китайската „И пътят от хиляди мили започва с първата малка крачка” и „Когато правото се превърне в безправие, съпротивата е задължителна!”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 


Ключови думи
Виктор Азманов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати