Неделя, 14 Мар 2021
            
Икономика

500 000 млн. лева договаря Министерството на труда за дигитализацията

  02.10.2019 09:39
500 000 млн. лева договаря Министерството на труда за дигитализацията

Половин милиард лева ще бъдат насочени към мащабни дигитални обучения, съобщи днес във ВТУ зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Водят се преговори с Европейската комисия голяма част от средствата за новия програмен период на Европейския социален фонд да бъдат насочени към програми за обучение. Очакванията са, че Министерството на труда и социалната политика ще може да договори общо 4 млрд. лева”, допълни тя.  

 Зам.-министър Русинова участва в лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0 с академичната общност, който се проведе в 321-ва аудитория на Великотърновския университет. В дискусията се включиха още президентът на КНСБ Пламен Димитров, зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева, доц. Лиляна Вълчева – председател на националния браншов синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ, а домакин бе ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. д-р Христо Бонджолов. Най-общо, темите бяха свързани с всички аспекти на цифровизацията.

 Темата за непрекъснато променящия се пазар на труда е във фокуса на социалното министерство от доста години, а предизвикателствата са сериозни не само в България, заяви г-жа Русинова. Ще са нужни не само подготвени хора за новите и променящите се професии, но и хора с достатъчно гъвкави знания и умения, за да могат бързо да се адаптират от едно място на друго. „Темата за дигитализацията напоследък има доста измерения. Първо, заради променящите се високи технологии виждаме преструктуриране на цели сектори. От друга страна, почти няма работно място, което да не изпитва нужда от някакви цифрови умения. Следващият аспект е предоставянето на услуги в публичния сектор. Скоро, хората в обществото, които нямат цифрови или дигитални умения ще бъдат част от маргинализирането му. След не повече от 2 години данъчна декларация няма да може да се подава освен по електронен път. Както и много други публични услуги”, обобщи г-жа Русинова.

 За визията на висшето образование и ролята на университетите за подобряване условията на пазара на труда, така че младите хора да се реализират успешно, говори зам.-министърът Карина Ангелиева. „Ние виждаме няколко проблема и един от тях е свързан с прозрачността във всеки един аспект. Самите университети са закостенели и не са отворени, до такава степен, че гражданите и бизнеса не са ориентирани какво се случва в тях. Направено проучване през миналата година показва, че историците са едни от най-добре реализираните на пазара на труда. Процесите са динамични, всеки един млад човек от тук нататък ще си смени професията много пъти в живота. Самата аз за 18 години съм сменила 5 работни места и това е напълно нормално. Другото, което показва нашият предварителен анализ е, че университетите не си комуникират помежду си и това е голям проблем. И не натрупваме критична маса, а качеството е важно. Университетите трябва реално да имат по-съществена роля за регионалния икономически растеж”. Карина Ангелиева обърна внимание и на това, че успешен бизнес не може да се прави без споделяне на данни.

 Инициативата за Мастер класове е на КНСБ и тя продължава из цялата страна. Според неговия президент Пламен Димитров, за националната програма за базови дигитални умения на всички работещи българи, които за 3, 1 млн. души, са нужни 1 млрд. евро, а не 500 млн. лева. Такива са техните оценки за следващите пет години. „Сега сме на последно място и по този дигитален индекс, който мери Европейската комисия. Тези умения са нужни, за да може човек да има шанс в бъдещата европейска конкурентноспособност. Ние имаме образование, но нямаме умения и точно в тези нови технологии. Всички са длъжници и конкретен упрек не може  да се отправи към никого”, каза Пламен Димитров.

 Изчезнали са професиите като машинописка и телефонистка, а са се появили толкова много други, че е трудно да им се запомнят имената. Особено в IT сектора изникват професии едва ли не всеки ден. А тези умения в по-голяма степен не са застъпени в програмите на висшето образование. Масово работещите в IT сектора, които получават четирицифрени заплати, са се самообразовали се в тази област. Няма вузове, които да ги обучат. За всички тези предизвикателства трябва да се говори открито и тази инициатива е полезна с това, подчерта президентът на КНСБ.

Ана Райковска

      


Ключови думи
лекция ВТУ Пламен Димитров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати