Събота, 22 Май 2021
            
Общество

Започна 56-та учебна година във ВТУ

  01.10.2019 10:14
Започна 56-та учебна година във ВТУ

За 56-ти пореден път започна учебната година във Великотърновския университет. Близо 3500 първокурсници прекрачиха прага на старопрестолната Алма матер. По традиция официалните гости се събраха пред паметника на светите братя Кирил и Методий, съпровождани от звуците на Градския духов оркестър.
С поздрав към всички се обърна ректорът на университета проф. Христо Бонджолов, който подчерта, че днешният ден не е хубава само за ВТУ, а и за цялата родина.
„Защото прага на университета прекрачва младостта, радостта, усмивката и звънливия смях. Всичко това трябва да ни радва. Ще направим всичко възможно да останете и да работим заедно за нашата страна, за нашата България. Уверявам ви, че вашите преподаватели и всички от администрацията ще положат всички грижи, за да се чувствате добре на територията на ВТУ. Няма да си припомняме историята на този хълм и този град. Този град е невероятен, той е духовната столица на България. Университетът ни е на свещено място, много малко университети имат тази чест да бъдат на хълм Света гора, много малко университети могат да се гордеят с такъв капацитет от учени, от преподаватели и достойни хора, които, убеден съм, ще ви научат първо на добро. Надявам се така да поставим нещата, че възпитанието да върви преди образованието. Защото е важно нещата да бъдат поставени на местата им“, сподели проф. Бонджолов и допълни, че е щастлив от факта, че на откриването присъстват толкова много чуждестранни делегации.
„Сега е време да възстановим контактите, този свят не е толкова голям и ако искаме да вървим напред трябва да вървим заедно. Тогава бяха напред политиката, икономиката, образованието и културата. Сега трябва да тръгнем отзад напред. От образованието, от културата, за да може да се развие икономиката и в крайна сметка политиците да разберат, че нашият свят не е толкова различен, че можем да си протегнем ръце. Надявам се и вярвам във вас, на добър час“, каза в речта си проф. Бонджолов.
От името на присъстващите дипломати поздрав към всички отправи Н. Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина и доайен на Дипломатическия корпус в Република България.
„Заставам пред вас силно развълнуван за това, че стоя на прага на 56-та учебната година в тази крепост на знанието и науката, в този университет, който носи името на светите братя Кирил и Методий. Щастлив съм, че тук са посланици на арабските държави, защото университетското образование представлява един от най-съществените елементи на взаимоотношенията между България и арабските страни. Това се нарича и с името народна дипломация. Защото в нашите страни възпитаниците на българските университети заемат най-високи постове в общественото пространство. Днес, в началото на учебната година, ви призовавам да поемете колкото може повече познания. Защото университетската диплома е вашият пътен лист към живота“, сподели д-р Ахмед Ал Мадбух.
След него с поздрав към всички се обърна и народният представител от ГЕРБ Станислава Стоянова.
„Не съм за пръв път тук при вас, но както всяка година, изпитвам истинска радост, че виждам лицата не само на добри приятели и колеги, ни и много нови лица. Това са лицата на новия академичен колектив, които предстои да се доказват на територията на академичното познание. Добре дошли, колеги. Приемете своите преподаватели с отворени обятия, защото академичното образование е преди всичко успешен начин на мислене. Продължавайте да споделяте миговете на познанието, които ще се превърнат в стъпки на вашата бъдеща професионална кариера. Тези стъпки могат да са продиктувани от личните ни амбиции, могат да ни водят в различни посоки на познанието. Но в крайна сметка всички ние се прекланяме пред това да търсим истината в научното познание. На добър час!“, каза в словото си Станислава Стоянова.
Акцент на тържеството и тази година беше студентската клетва, написана от  поета и драматург    Радко Радков, кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда  Солензара. Специално за първокурсниците на Великотърновския университет  клетвата беше прочетена от председателят на Общото събрание на Великотърновския университет проф. д.н. Антоането Анчева. Студентите повтаряха нейните думи, като в края не пропуснаха да се закълнат, че ще пазят честа на учебното заведение.
Поздрав към своите колеги  поднесе председателят на Студентския съвет Светослав Мишев, а от името на първокурсниците приветствие отправи Ростислава Янкова, която ще учи право.
След официалното откриване във фоайето пред зала „Европа“  беше открита изложбата „Изкуството като дипломация“. Тя е съвместен проект на 30 посолства в България и художничката Петя Илиева, възпитаник на Великотърновския университет. Експозицията показва фотоси на колажи в хармонична симбиоза между българското и характерното за страни от Европа, Азия, Африка и Америка. Целта на арт проекта е чрез вплитането на традиционни мотиви от различни краища на света да се покаже, че макар и различна, културата в различни части на света може да носи сходство във формите и комбинациите на фолклорните мотиви. По този начин Петя Илиева представя и популяризира образците на нематериалното културно наследство на страните.
Сред официалните гости бяха още извънредните и пълномощни посланици на Държавата Кувейт, Кралство Мароко, Обединените арабски емирства, Република Ирак, Сирийската арабска Република, консулът на Руската федерация в Русе, зам.-кметът Георги Камарашев,  Венцислав Спирдонов,  аташетата по култура и образование на Китайската народна република, на Франция и на Русия, делегации от чуждестранни университети, с които Великотърновският университет е в договорни отношения, ръководители на държавни и неправителствени институции, възпитаници и много приятели на Великотърновския университет.

 

 


Ключови думи
ВТУ Бонджолов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати