Сряда, 26 Май 2021
            
Общество

Близо 3500 първокурсници ще прекрачат прага на Великотърновския университет

  30.09.2019 08:25
Близо 3500 първокурсници ще прекрачат прага на Великотърновския университет

На 1 октомври 2019 г. от 11,00 ч. пред паметника на светите братя Кирил и Методий тържествено ще бъде открита   новата академична 2019/2020 година.
Близо 3500 са записаните първокурсници във Великотърновския университет за учебната 2019/2020 година – бакалаври, магистри и  докторанти.
Откриването на новата учебна година във Великотърновския университет  ще започне със слово от ректора проф. д-р Христо Бонджолов.
Много гости ще уважат тържеството, сред които народни представители от Великотърновски избирателен район; депутата от Европейския парламент Цветелина Пенкова; Н. Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина и доайен на Дипломатическия корпус в Република България, извънредните и пълномощни посланици на Държавата Кувейт; Република Индонезия; Кралство Мароко; Държавата Катар; Кралство Саудитска Арабия; Арабска република Египет; Ливанската република; Обединените арабски емирства; Република Ирак; Сирийската арабска Република; Държавата Либия; Република Йемен; областният управител; аташетата по култура и образование на Китайската народна република, на Франция и на Русия; делегации от чуждестранни университети, с които Великотърновският университет е в договорни отношения; ръководители на държавни и неправителствени институци, възпитаници и много приятели на Великотърновския университет.
Акцент на тържеството е студентската клетва, написана от  поета и драматург Радко Радков, кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда  Солензара, специално за първокурсниците на Великотърновския университет през 2004 г. Клетвата ще прочете председателят на Общото събрание на Великотърновския университет проф. д.н. Антоането Анчева, след което студентите ще се закълнат.
Поздрав към своите колеги ще поднесе председателят на Студентския съвет Светослав Мишев, а от името на първокурсниците ще приветства Ростислава Янкова, студентка първи курс Право.                                         
Музикален поздрав към академичната общност на Великотърновския университет ще отправи Камерният оркестър на Забранения град, Китайска народна република. Известните музиканти са в България по случай честванията, посветени на 70-годишнината  от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Китайската народна република.
След официалното откриване във фоайето пред зала „Европа“ ще бъде открита изложбата „Изкуството като дипломация“. Тя е съвместен проект на 30 посолства в България и художничката Петя Илиева, възпитаник на Великотърновския университет. Експозицията показва фотоси на колажи в хармонична симбиоза между българското и характерното за страни от Европа, Азия, Африка и Америка. Целта на арт проекта е чрез вплитането на традиционни мотиви от различни краища на света да се покаже, че макар и различна, културата в различни части на света може да носи сходство във формите и комбинациите на фолклорните мотиви. По този начин Петя Илиева представя и популяризира образците на нематериалното културно наследство на страните.
Срещите на първокурсниците с деканските ръководства ще се проведат в същия ден следобед.

 


Ключови думи
ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати