Четвъртък, 28 Мар 2024
            
Общество

Международен форум по ономастика започна във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

  26.09.2019 09:20
Международен форум по ономастика започна във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

В зала „Европа“ на Ректората във Великотърновския университет се откри двудневна Международна научна конференция по ономастика на тема "Апелатив и онома. Аспекти на научното изследване“.
В събитие, посветено на 80-годишнината от рождението на световноизвестния славист и етимолог проф. Людвиг Селимски, участие ще вземат над 40 учени от България, Полша, Русия и Украйна.
От името на академичното ръководство и лично от ректора проф. д-р Христо Бонджолов приветствие към участниците и гостите в конференцията отправи проф. д.и.н. Милко Палангурски, заместник-ректор по научната дейност на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет.
Те благодариха за последователността при отстояването на изследователските полета и примера, който проф. Людвиг Селимски дава на младите в утвърждаването на науката. Пожелаха му да запази младоликостта в духовния и физически план, да бъде здрав, както и да продължи да помага в научните прояви във Великотърновския университет.
Проф. Селимски е дългогодишен преподавател в университета. През последните 15 години работи като преподавател в Полша, но научното му творчество е свързано преди всичко с българската наука. Има издадени няколко монографии, учебници, стотици статии, студии, рецензии, обзори.
Научната конференцията се организира от Центъра по българска ономастика “Проф. Николай Ковачев” при Великотърновския университет.


Ключови думи
ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета