Общество

Международен форум по ономастика започна във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

  09:20, 26 Sep 19
Международен форум по ономастика започна във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

В зала „Европа“ на Ректората във Великотърновския университет се откри двудневна Международна научна конференция по ономастика на тема "Апелатив и онома. Аспекти на научното изследване“.
В събитие, посветено на 80-годишнината от рождението на световноизвестния славист и етимолог проф. Людвиг Селимски, участие ще вземат над 40 учени от България, Полша, Русия и Украйна.
От името на академичното ръководство и лично от ректора проф. д-р Христо Бонджолов приветствие към участниците и гостите в конференцията отправи проф. д.и.н. Милко Палангурски, заместник-ректор по научната дейност на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет.
Те благодариха за последователността при отстояването на изследователските полета и примера, който проф. Людвиг Селимски дава на младите в утвърждаването на науката. Пожелаха му да запази младоликостта в духовния и физически план, да бъде здрав, както и да продължи да помага в научните прояви във Великотърновския университет.
Проф. Селимски е дългогодишен преподавател в университета. През последните 15 години работи като преподавател в Полша, но научното му творчество е свързано преди всичко с българската наука. Има издадени няколко монографии, учебници, стотици статии, студии, рецензии, обзори.
Научната конференцията се организира от Центъра по българска ономастика “Проф. Николай Ковачев” при Великотърновския университет.


Ключови думи
ВТУ