Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

От януари започва прием на заявления по пилотната схемаза подмяна на старите печки на домакинствата

  25.09.2019 10:17
От януари започва прием на заявления по пилотната схемаза подмяна на старите печки на домакинствата

От януари 2020 година започва приемът на заявления по пилотната схема за подмяната на старите печки на домакинствата във Велико Търново с нови отоплителни уреди, щадящи околната среда. Това стана ясно по време на информационна дискусия, която Общината организира заедно с граждани, представители на институции и на газоразпределителното дружество „Овергаз“. По време на кръглата маса подборно бе представен първият по  рода си интегриран проект с мерки за подобряване на чистотата на въздуха в шест града – София, Велико Търново, Бургас, Монтана, Русе и Стара Загора, защитен по програма Life+ на Европейската комисия.
Планираните дейности за Старата столица бяха представени от Зорница Кънчева-Миладинова, ръководител на проекта за Велико Търново, консултанти и експерти от общинска администрация.
Една от основните мерки е подмяна на общо 548 старите печки на дърва и въглища с отоплителни уреди, работещи с алтернативни източници. 70 домакинства ще бъдат обхванати в пилотната фаза, чийто прием на заявления започва през януари, а още 478 домакинства – в основния етап. Очакваният резултат е годишно намаление на фините прахови частици с 8,5 тона. Смяната на печките ще е безплатна за хората.
По време на срещата бяха очертани и районите, определени след социологическо проучване и на базата на концентрацията на къщи със стари и замърсяващи отоплителни уреди. Първата зона обхваща широкия център на града, кв. „Варуша“ и Стария град, а вторият район е в кв. „Асенов“.
В хода на дискусията бяха отправени редица въпроси и предложения, едно от което е да бъде търсен приоритетен подход при сградите – паметници на културата.
Проектът на Схемата с всички приложени документи за обществените консултации е публикуван на сайта на общината, в раздел „Околна среда“ на адрес https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/opazvane-na-okolnata-sreda/proekt-blgarskite-obshini-rabotyat-zaedno-za-podobryavane-kachestvo-vazduh-life/.
Проектът „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ ще бъде реализиран в периода от 2019 до 2024 година.


Ключови думи
0 Коментари
OK
OK
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати