Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Велико Търново е национален център на 111-годишнината от Независимостта

  20.09.2019 13:57
Велико Търново е национален център на 111-годишнината от Независимостта

Велико Търново ще бъде национален център на честванията, посветени на 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Пъстра поредица от събития включва празничната програма. На паметното историческо събитие, случило се на 22 септември 1908 година, е посветен целият културен календар през септември.
Празничната програма започва още на 21 септември /събота/ с популярния Международен фестивал на военните духови оркестри. С атрактивно дефиле музикантите с пагони от няколко държави ще дефилират по главната улица „Васил Левски“ в следобедните часове, а официалното откриване е в 17,00 ч. пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.
В съботната вечер великотърновци и гостите на града ще се насладят на ефектния триизмерен спектакъл „Царевград Търнов“. Шоуто е в 20,30 ч. и ще бъде прожектирано върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев” и в пространството около Паметника на Асеневци. 3D мапинг спектакълът е съчетан с ефектно комбинирани лазери и заря, а въздействащата музика ще напомни за величието на Второто българско царство, славната династия на Асеневци, както и съвременната роля на Велико Търново като историческа и духовна столица.
Празничният 22 септември започва още в 7,30 ч. сутринта с празнична литургия в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“. Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. С военен ритуал в 10,30 ч. едновременно на крепостите Царевец и Трапезица ще бъде издигнато националното знаме. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова. Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следва шествие до паметника „Майка България”, а пред сградата на Общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации.
В 14,00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов”. През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „Св. Четиридесет мъченици” ще бъде свободен.
В 17,00 ч. на сцената пред общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова. Час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро, което обичната народна певица и кметът Даниел Панов ще поведат.
В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове  по време на тържествената заря – проверка. В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
Програмата продължава и в понеделник – 23  септември, когато пред крепостта Царевец ще се състои двучасов спектакъл на военните оркестри, участващи в международния фестивал. Шоуто започва в 10,30 ч. и е със свободен вход.


Ключови думи
Независимост
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати