Неделя, 21 Мар 2021
            
Политика

Инж. Добромир Добрев: Оставаме длъжници на населените места в Горнооряховско

  19.09.2019 13:50
Инж. Добромир Добрев: Оставаме длъжници на населените места в Горнооряховско

Като предизвикателство определи изтичащия му мандат кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Днес той и заместниците му Йорданка Кушева, инж. Деница Коева и Николай Георгиев и секретарят на Общината Анелия Димитрова отчетоха свършеното от 2015 г. насам, като кметът не спести и критиката към самия себе си.
Близо 86 млн. лв. са направените инвестиции в община Горна Оряховица в рамките на втория мандат на инж. Добрев и екипа му. От тях реализираните проекти, финансирани със средства от ЕС, са за 21 млн. лв. Малко над 5 млн. лв. са средствата от ПУДООС. Получените трансфери от Общината по програми за временна заетост са малко над 700 хил. лв. Програма „Красива България“ и Националния доверителен екофонд са финансирали проекти на Общината за близо 900 хил. лв. Средствата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са в размер на 16, 6 млн. лв., а направените капиталови разходи от Общината за изграждане и ремонт на различни обекти са близо 42 млн. лв.
За периода на управление от 2011 до 2019 г. бюджетът на Община Горна Оряховица е нараснал с близо 15 млн. лв. - от 19 986 100 лв. през 2011 г. на 36 986 713 лв. към настоящия момент. За същия период общият размер на допълнително привлечен ресурс е близо 83 млн. лв., обяви инж. Добрев.
Инвестиционната програма на Община Горна Оряховица, която е на стойност 20 млн. лв. и се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж“, е реализирана на близо 80%. Отделно са изпълнени проекти по Оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“, „Добро управление“, „Околна среда“, програма Еразъм и много други, с които общият размер на средствата от реализираните проекти за периода 2011-2019 г. е 36 379 000 лв.

Според Добрев с най-видими резултати е проектът за реконструкция на градската среда. Това беше един много труден във всеки един етап от реализирането му проект, но резултатът бе одобрен от гражданите. Ремонтът на площада, заедно с направеното в парк „Детски кът“, превърнаха в едно бижу централната градска част, визията на която се промени, коментира инж. Добрев.
Сред големите гордости за мандата той посочи реконструкцията на ул. „Иван Момличов“ в Източната промишлена зона на града. Тя бе част от инвестиционната програма на Общината, като със средства от ПУДООС се изгради 1 137, 5 м. канализация по улицата. След полагане на канализацията, с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 бяха реконструирани 1, 156 км. от ул. „Иван Момчилов”.
В следващите поне 10-15 г. тази улица няма да има нужда от ремонт, по нея вече върви и градски транспорт, припомни инж. Добрев.

Иначе през мандата са направени близо 30 хил. кв. м. изкърпване и текущи ремонти на уличната мрежа в Горна Оряховица и 6 хил. кв. м. в малките населени места. Текущи ремонти са направени и на почти 10 хил. кв. м. общински пътища. През мандата е извършено и над 75 хил. кв. м. цялостно преасфалтиране на улици в Горна Оряховица и близо 24 хил. кв. м. в населените места. Обобщените резултати показват, че за мандата са изкърпени и цялостно асфалтирани близо 144 хил. кв. м. пътна мрежа за малко над 4, 6 млн. лв.
Парите, вложени в тази дейност, са в пъти повече от вложените в предишни мандати, изчисли инж. Добрев. Според него обаче това не е достатъчно, така че тази тема ще е акцент в програмата му за следващия мандат.
Не казвам, че свършеното е достатъчно, но смятам, че вървим в правилната посока, анализира Добрев. И продължи с темата пътища – припомни, че отсечката между Горна Оряховица и Велико Търново през Арбанаси бе цялостно ремонтирана и че в момента тече ремонт на пътя Поликраище – Елена от селото до табелата на Горна Оряховица.

Изграждането на 3-километров водопровод в кв. „Гарата“, след което близо 200 абонати от 6 улици вече се захранват с вода от „Йовковци“ и направения ремонт на сградата на „Социално подпомагане“, какъвто не е имало от близо 70 г., също открои кметът и не скри гордостта си, че освен за потребителите и служителите на Дирекцията, са подобрени условията и за възрастните хора от пенсионерския клуб, който се помещава в същата сграда. Този клуб вероятно е най-модерният в областта, коментира Добрев.

На 90% е изпълнена програмата за енергийна ефективност в училищната инфраструктура в гр. Горна Оряховица. За останалите 1 училище и 2 детски градини е кандидатствано с проекти, очакваме одобрение, анонсира Добрев.

Програмата за енергийна ефективност на жилищни сгради от много хора бе приета скептично. Но днес дори песимистите агитират за включване в нея, показват наблюденията на инж. Добрев.
Досега са санирани 14 панелни блока в Горна Оряховица по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Още три блока предстои да променят своя облик. Те ще бъдат санирани по ОП „Региони в растеж“ 2014-2010. Така ще се повиши енергийната ефективност на сградите и ще се подобри жизнената среда на 62 домакинства.

Близо 136 хил. лв. ще вложи Община Горна Оряховица само в залесяване на близо 100 рекултивирани дка на старото сметище. Този проект води след себе си друг много важен – за крепостта Раховец. Тук е моментът да благодаря на екипа на Историческия музей за работата му и най-вече за първата организирана в България детска археологическа школа, каза инж. Добромир Добрев при отчета си днес.

Така направи и прехода към друга изключително важна за него и екипа му тема – децата и младите хора.
За изминалите 4 г. с по 1000 лв. са подпомогнати общо 83 двойки с репродуктивни проблеми за извършване на ин витро процедури. Родени са общо 16 деца.
Община Горна Оряховица е една от малкото общини, които заделят средства в бюджета си за стимулиране на деца, показали високи резултати в национални и международни състезания и конкурси. Близо 60 хил. лв. пък са разпределени за мандата по програмата за закрила на децата с изявени дарби. Със стипендии са подпомогнати общо 345 деца.
Тези средства трябва да се удвоят, защото знаем, че така инвестираме в нашето бъдеще, категоричен е Добрев.
За първи път през 2017 г. започна връчването на наградата „Млада Горна Оряховица” и „Будител на Община Горна Оряховица“. Отличието се присъжда на учащи за изключителни постижения и извоювани награди от международни и национални състезания, олимпиади и конкурси. Наградите се връчват по време на традиционната празнична среща на кмета инж. Добромир Добрев с културни и просветни дейци, която се провежда на 24 май.
За първи път през този мандат в Община Горна Оряховица започна да работи и Консултативен съвет по въпросите за младежта. Той е учреден с решение на Общинския съвет и подпомага Кмета на Общината при провеждане на общинската политика за младежта. В състава на Съвета влизат представители на институции, на различни младежки и неправителствени организации. Създаден бе и Общественият съвет по въпросите на културата и закрила на културното наследство при Община Горна Оряховица. В състава на Обществения съвет влизат представители на общинска администрация, културни институции и организации, както и изявени личности и експерти от сферата на културата и изкуствата, отчете още кметът.

Горна Оряховица домакинства първия в България конкурс-изложение „Младежко техническо творчество“. Първото по рода си за България събитие се организира от инициативен комитет, включващ Фондация „Милен Григоров”, НТС за Великотърновска област, фирми от региона и с активното съдействието на Община Горна Оряховица. В конкурса-изложение се включват ученици, студенти и младежи, които работят във фирми, използващи иновативни изделия и технологии.
За тазгодишното му издание вече има подадени 54 заявки, информира Добрев.
Над 600 културни събития от местно, национално и международно значение са реализирани през изминалия мандат в община Горна Оряховица. Изключително наситен откъм прояви е месец май, когато са „Майските дни на културата“. Тогава градът е домакин на множество концерти, изложби, театрални постановки, форуми. В Горна Оряховица гостуваха известни личности в областта на културата и спорта в лицето на академик Антон Дончев, писателят Владимир Зарев, актрисите Стоянка Мутафова, Анна Мария Гюзелева, световният шампион по бокс Детелин Далаклиев и др., припомни Добрев.
Като най-голям международен форум в Горна Оряховица се утвърди Международният фолклорен фестивал „Раховче“, който се организира от НЧ „Братя Грънчарови – 2002“, съвместно с Общината. Друг голям международен форум, който се провежда с активното съдействие на Община Горна Оряховица, е конкурсът за изпълнители на популярна песен „Нова музика“. Конкурсът се организира от НЧ „Напредък – 1869“.
През изминалите години Горна Оряховица бе домакин и на много концерти на популярни български естрадни, поп, рок, рап изпълнители. За първи път Горна Оряховица бе домакин на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour. В две поредни години лятното турне стартира ударно от Горна Оряховица, а звездите на българската хип хоп и рап музика събраха хиляди горнооряховчани и гости на града на пл. „Георги Измирлиев“.
Благодаря на всички фирми, които ни партнираха за реализацията на този концерт, а и на всички други инициативи, каза още кметът.

Добрев благодари и на всички състезатели и треньори, които прославят Горна Оряховица с труда, упоритостта и постиженията си.
34 клуба в община Горна Оряховица развиват близо 20 вида спорт. Повече от 2500 млади хора спортуват организирано и са заети в различните спортни школи. За изминалия мандат горнооряховските спортисти са завоювали общо 918 медала от състезания от Международния и държавния спортни календари – 349 златни, 262 сребърни и 307 бронзови. Спортна зала „Никола Петров“ е била домакин на общо 287 държавни, зонални турнири, ученически игри и др. първенства. Спортният комплекс е посрещнал близо 22 500 състезатели в рамките на общо 403 състезателни дни. Средствата за спорт и спортна инфраструктура са се увеличили трикратно, каза Добрев, и припомни, че Община Горна Оряховица е сред малкото, предоставящи безвъзмездно спортината си база на клубовете.

Засегна и темата с МБАЛ „Св. Иван Рилски“.
В предизборната кампания през 2015 г., а и след това, много от опонентите ни говореха как Болницата си отива, как щяла да бъде закрита... Виждате, че не само че не е закрита, а и инвестициите в нея постоянно нарастват – в техника, в материална база... В момента тече ремонт на покрива на южното крило, предстои работа по АГ и родилно отделение. МБАЛ разполага със скенер, който единствен в областта работи по Здравна каса, което означава, че нашата Болница помага не само на горнооряховчани, но и на хора от други общини, заяви инж. Добромир Добрев.   
А фактите сочат, че близо 800 хил. лв. е инвестирала Общината в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Средствата са за закупуване на апаратура и ремонти на отделенията. За първи път от 12 г. насам през 2019 г. МБАЛ „Св. Иван Рилски“ излезе на печалба.

Изключително добре развита е и социалната политика на територията на община Горна Оряховица, отчете кметът. В рамките на изминалия мандат социалните дейности са били обезпечени с над 16 млн. лв. Предоставят се 13 социални услуги.
Със средства от общинския бюджет се осигурява функционирането на Домашен социален патронаж. През мандата е разширена дейността на Домашния социален патронаж с 50 потребители и сега 370 души получават топла храна. Открита е нова услуга в рамките на Домашен социален патронаж - Ученическо столово хранене. От нея се ползваха учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, а от тази учебна година топъл обяд ще бъде предлаган и на учениците от ОУ „Иван Вазов“, с което се запълва капацитетът от 300 обяда. В Горна Оряховица заработи и приют, който е с капацитет 15 души. На потребителите на социалната услуга са осигурени подходящи условия за живот за задоволяване на базови потребности, като подслон, храна, хигиена и социално консултиране. Срокът на пребиваване е 3 месеца, след което те се насочват към други социални услуги. Общо от социалните услуги на територията на общината са обхванати над 880 потребители.
Не се случи обаче проектът за социални жилища, който искахме да реализираме. Съжалявам, че той отпадна от Инвестиционната програма, защото щеше да помогне на много млади хора. А отпадна донякъде заради слабата разяснителна кампания и заради периода, който се даваше за реализиране, не скри и слабостите през мандата си инж. Добромир Добрев.
Друг проблем, с който призна, че той и екипът му не са успели да се справят, са бездомните кучета. Извозването и изхвърлянето на кучета от други общини в Горна Оряховица става все по-интензивно. Затова водим разговори с органите на реда да засилят контрола, особено през зимните месеци, на входно-изходните точки на Горна Оряховица, каза Добрев, и остави за по-късен етап споделянето на идеята си как проблемът с четириногите може да бъде решен така, че да са доволни хем природозащитниците, хем хората, които изпитват ужас от бездомни кучета.
Болен си остава и въпросът с въздуха в Горна Оряховица, призна Добрев. Той припомни, че имаше отворена програма на МОСВ за актуализиране на общинските програми за подобряване на качеството на въздуха, особено в частта фини прахови частици. По незнайно какви причини обаче Горна Оряховица не бе включена в тази програма. Знаете, подадохме жалба, в момента текат съдебни дела, припомни Добрев, и предупреди, че през следващите години Общината ще трябва да вложи доста средства за преминаването от твърдо на алтернативно гориво. Особено в кварталите, в които 90% от домакинствата са на дърва.

Надявам се всички виждат променения облик на гр. Горна Оряховица. Признавам, че сме длъжници на останалите населени места в общината. Да, и там сме работили, но не достатъчно. Затова в следващата си програма предвиждаме насочване на средства към селищата. Община Горна Оряховица трябва да инвестира в проекти за подмяна на ВиК там, за да могат да бъдат захранвани с питейна вода, обобщи един от основните проблеми кметът инж. Добромир Добрев.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Добрев отчет мандат
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати