Сряда, 17 Мар 2021
            
Други

Събрани са парите за бронхоскопа, който Ротари клуб – Велико Търново дарява на болница „Д-р Трейман”

  18.09.2019 15:47
Събрани са парите за бронхоскопа, който Ротари клуб – Велико Търново дарява на болница „Д-р Трейман”

Нужните средства за закупуване на нов бронхоскоп за болницата за белодробни заболявания „Д-р Трейман” вече са събрани, съобщиха днес ротарианците.

 Кампанията си търновският клуб обяви през ноември м.г. по случай своята 80-а годишнина. Тя е под мотото „Дишането е живот”, а целта - закупуването на модерен бронхоскоп за нуждите на СБАЛПФЗ “Д-р Трейман” във Велико Търново. Освен че апаратурата ще бъде закупена, ще бъдет обучен в прозължение на три месеца и медицински персонал, който да работи  с нея. Ще бъде обособен специален кабинет по бронхоскопия. Чрез въпросния апарат се извършва прецизна диагностика за редица заболявания на белия дроб и дихателните пътища, като изследванията се заплащат от НЗОК. Локацията на медицинското заведение предполага апаратът да бъде ползван и от жителите на съседните административни области.

По данни на СБАЛПФЗ “Д-р Трейман” годишно в болницата се правят по 200-300 бронхоскопии. Сега действащият апарат е стар и трудно работещ, той е произведен през 1996 година.

Общата стойност на проекта  „Дишането е живот” е 44 653 USD или 80 хиляди лева. Сумата за оборудването е 37771 USD (около 60 хиляди лева), а за обучение на персонала ще бъдат отделени 8882 USD, или 12 хиляди лева.

Това е първият проект на Ротари клуб – Велико Търново, който получава международна финансова подкрепа. Част от средствата са предоставени от фондация „Ротари” и чуждестранни клубове от Турция, Румъния и Украйна. Великотърновските ротарианци са дарили 23 хиляди лева.

Вече е избран след търг доставчикът, уточнено е обучението на медицинския персонал. Срокът за доставка на апаратурата е 90 дни.

Очаква се в началото на 2019 г. апаратът да е в болницата и да обслужва пациенти.

Ана Райковска

 

 

 


Ключови думи
бронхоскоп ротарианци
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати