Понеделник, 15 Мар 2021
            
Светски

Антонио от Малага и Петя от Горна Оряховица правят Испански културен център в Горна Оряховица

  15.09.2019 16:59
Антонио от Малага и Петя от Горна Оряховица правят Испански културен център в Горна Оряховица

Испански културен център отваря врати в Горна Оряховица. Първата му изява ще бъдат езикови школи в две читалища – НЧ „Напредък 1869” и НЧ „Христо Козлев” в Долна Оряховица. Плановете на основателите му обаче са много по-мащабни. Те искат не просто да преподават испански на българите, а да им отворят вратата към Испания  -като култура, обичаи, кулинария, кино, туризъм.

Зад проекта стоят Антонио Перез, който е от Малага и Петя Кирилова, която пък е от Долна Оряховица. В България се оказват, работейки по проект за изследване на средновековния испански, съхранен в чужди страни от прогонените през 15 век евреи от Иберийския полуостров. Такава общност на говорещи ладино има и в България. И някак естествено решили да се установят в родния град на Петя, а след това дошла и идеята за Испанския културен център. Нарекли го „Звезда”. На съвременния испански се изписва estrella, но те го изписват в средновековния му вариант ESTREYA.

Той стартира с езикова школа на 30 септември в НЧ „Напредък”. На следващия ден ще са първите занятия и в Долна Оряховица. Приемат се желаещи да усвоят езика на Сервантес на всякаква възраст. Испанският се говори от повече от 500 милиона души по цял свят и това всъщност е най-разпространеният език в света след мандарин. Така че познанията по испански отварят врати към всеки един континент.

На 26 септември, когато се отбелязва Денят на европейските езици, Испанският културен център обявява ден на отворените врати и ще направи безплатен демонстративен урок. В Долна Оряховица той ще започне в 16:30 часа, а в Горна Оряховица – в 18 часа.

Записалите се за езиковата школа могат да ползват и принтирани учебни помагала, които влизат в цената, или пък да си закупят оригинални учебници.

Идеята на Антонио и Петя обаче не свършва с езиковите курсове. Докато се наслаждаваш, научаваш е тяхното мото. Затова искат да предоставят още много възможности за доближаване до духа на Испания. Подготвят членски карти, които ще са на цена от 20 лева годишно за работещи и 12 лева за ученици и пенсионери, срещу които ще могат да се ползват определени услуги – безплатни дни на испанското кино, които вече са договорени с Младежкия дом, или пък намаления в определени магазини или заведения.

Освен вечерите на испанското кино, се замислят и вечери на испанската кулинария. Ще се организират и туристически пътувания в две основни дестинации – Малага и околностите и един непредлаган от българските туроператори тур с бързоскоростен влак от Барселона до Малага. Това е незаслужено пренебрегвана възможност за опознаване на голяма част от страната, смятат Антонио и Петя.

В Малага живеят 4000 българи, аз съм единствен испанец тук и искам да свържа двете страни, които имат толкова специално място в живота ми, казва Антонио Перез.

Испанският културен център се намира в НЧ „Напедък 1869”. За контакти 0878988221; [email protected], както и страницата във Фейсбук и Инстаграм.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
испански център Горна Оряховица правят читалище
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати