Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Топъл обяд за 1000 нуждаещи се раздаде в парк „Марно поле” благотворителна фондация

  15.09.2019 15:39
Топъл обяд за 1000 нуждаещи се раздаде в парк „Марно поле” благотворителна фондация

 Благородната инициатива да нахранят с топъл обяд 1000 нуждаещи се търновци събра днес ентусиастите от фондация „Ген. Протогеров” в парк „Марно поле”. За хората с ниски доходи бяха осигурени пакети, които включваха кюфтета, топла бобена чорба, хляб, вафли и минерална вода. Акцията е до 16 часа, а храната, която остане, със съдействието на Община Велико Търново, ще бъде предоставена на Дома за хора с ментални увреждания в с. Пчелище

Фондация „Ген. Протогеров” е нова, създадена само преди месец, но вече бързо набира съмишленици и последователи. Храната, която раздават днес, е осигурена изцяло от дарители. Още няма офис, но има интернет страница и страница във фейсбук, на която могат да бъдат намерени. „Събрахме се трима приятели и решихме, че трябва да дадем нещо повече на града. Нашата фондация не се занимава с политика, а изцяло с благотворителност, насочена към гражданите на Велико Търново и общината. Искаме да помагаме на хората в нужда и така да направим Велико Търново един град по-добър за всички. Оказа се, че хората повярваха в нас. На страницата ни всеки може да ни види и да ни помогне, както и да потърси помощ от нас. В крайна сметка, събрали сме се да помагаме”, сподели за RegNews Александър Карачолев, зам.-председател на благотворителната фондация. Той е на 36 години, живее в старата столица и работи в сферата на туризма.

 Момчетата и момичетата от „Ген. Протогеров” вече привлякоха вниманието на търновци с къщичките за книги, които поставиха пред Съда, Общината и в парк „Дружба”. От тези отворени библиотеки всеки може да вземе книга и да я прочете. Те също са дарение. Предстои такива къщички да се появят и на други места в града. А втората им по-значима тяхна инициатива беше вчера, по време на националното почистване. Тяхна е идеята за почистването и залесяването с над 100 дръвчета на парк „Света гора”.

 Занапред фондацията е насочила усилията и грижите си към домовете за стари хора в областта, които ще  подпомага периодично и постоянно. Ще помагат и на студенти от Великотърновския университет с ниски доходи, които трудно могат да се издържат по време на обучението си.

Не лека е съдбата на хората, които протегнаха

ръка да получат пакета с храна днес

 Една от тях е пенсионираната вече учителка от ОУ „Димитър Благоев” г-жа Михайлова. Мъжът й е покойник от 20 години, получава пенсия в размер на 219 лв., от които 180 лв. дава за лекарства всеки месец. Движи се с патерици, защото паднала, а на всичкото отгоре операцията излязла несполучлива. Чула за инициативата по радиото. „Как да живея ми кажете! Викам си - срам не срам, ще отида”, почти изплаква мъката си жената.

Днес, по време на благотворителната акция, вниманието на малки и големи привличаше и изложбата със стари оръжия, участвали във въстания и войни за българската свобода и независимост.

Тя е организирана от сборна доброволна команда от членове на сдружението за патриотично възпитание на младежта „Приказка за България” и търновския клуб „Традиция”. „Тук сме по покана на хората от фондация „Ген. Протогеров”, които се оказаха едни меценати. Нашите идеи по отношение на благотворителността и патриотичното възпитание, по моему, неразривно свързани, се препокриват. Виждате един малък музей, в който можете да докоснете оръжията с ръцете си, да ви разкажем за историята им. Обясняваме на всички. Искаме да пробудим интереса най-вече на младите към нашето славно минало, което да им даде сили за едно славно бъдеще. А аз вярвам, че то ги чака”, заяви Цветелин Радулов – ръководител на сдружението.

 В изложбата бяха представени над 30 огнестрелни и хладни оръжия от средата на 19-ти век до средата на 20-ти век. Моделите пушки, карабини, револвери, пистолети, ножове, са били в четите от 1867/68 г., по време на Априлското въстание и последващите войни, обясни доц. Милен Михов, в качеството си на член на клуб „Традиция”.

Най-атрактивна сред тях е легендарната пушка манлихер, участвала в две Балкански и две Световни войни, на основно въоръжение в българската армия.

Всички оръжия в изложбата са собственост на частни колекционери от Велико Търново, Русе, Добрич и на различни клубове. Събирана къс по къс, макар и не много на брой, колекцията бе достатъчно представителна, за да събуди интереса на жителите и гостите на Велико Търново.

Ана Райковска

      

 


Ключови думи
благотворителна топъл обяд фондация "Ген. Протогеров" изложба оръжия
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати