Събота, 13 Мар 2021
            
Икономика

Заплатите от 1000 лева са мит, но младите не искат да работят за по-малко

  14.09.2019 16:48
Заплатите от 1000 лева са мит, но младите не искат да работят за по-малко

Младите хора във Велико Търново трудно се хващат на работа за по-малко от 1000 лева. Иска им се да работят, но възнаграждения от порядъка на 700, дори 800 лева не ги устройват. И ако се стремят към чужбина, нека знаят, че в момента има рязко повишаване на безработицата в Германия и Испания, особено в производствения сектор, е мнението на трудовия посредник Виолета Белчева. Повече от 20 години тя е собственичка на частната трудова борса „Перфекта”. „Велико Търново е град на 650-те лева – 500 лв. плюс инфлацията не само като доходност, но и като работна ръка. Високите обещавани от работодателите заплати от 1000 лева и нагоре са мит. Това трая около година, но балонът се спука. Сега предлаганите заплати са между 650 и 800 лева, доста по-рядко – 900. По-скоро е трик с мълчаливото съгласие на работодателя, но който прилагат най-вече средните мениджъри на фирмите, които така и не могат да убедят управителите, че трябва да повишат заплатите. Използват обаче този трик, за да привлекат работната ръка, която им е необходима днес и веднага. Особено в производствата обаче се оказва, че заплатите са минимални плюс заработка и са със 150-200 лева по-ниски от това, което им е обещано. При договарянето на бъдещите работници се казва, че това е персонална договорка с тях, не трябва да я разгласяват, но след няколко седмици работа истината лъсва. Но за момента едно производство е закрепено, а обещаването не е като даването”, коментира Виолета Белчева. Нейните съвети са, преди да кандидатства човек за работа, добре да разпита и проучи фирмата, в която отива, както и реалната работна среда. За в. „Кореспондент” тя направи анализ и разрез на трудовия пазар в момента в областта.     

 Предложенията в региона са в няколко направления - общи работници и машинни средни специалисти, в областта на ресторантьорството и туризма, които отшумяват, технически сътрудници и продавач-консултанти. Такива кадри търсят работодателите и най-масово заявяват тези позиции, е наблюдението й. Възнагражденията, които обявяват, са 650 лева за продавачи и технически сътрудници и около 800 лева за производството и ресторантьорството.

Безработицата има много лица  

Това са процентите, факторите, които я обуславят и не на последно място доходите, които работата би ни донесла. Традиционно през летния сезон отчитаме спад на безработицата, но и от началото на годината тя е достатъчно ниска. Според експертите по пазара на труда, ние се движим в едни  нездравословни между 5 и 8 процента през цялата година. Свободните хора, от които може да се направи качествен подбор на кадри, са малко. „Това не са реалните проценти. Напрактика безработицата е около 22 процента. Има много хора в активна трудоспособна възраст, които тази статистика никога не е обхващала. Нямаме и точни данни за реалния брой на населението в България и в частност Великотърновска област. Не трябва да забравяме и сивата икономика, която наема работна ръка, но няма черно на бяло отчет кой е зает и кой не. Не е въпрос и на нежелание на търсещите работа да сключват трудови договори. Основната причина за сивата икономика през последните десетина години е натискът от страна на кредитните институции. Почти няма българин без кредити, а инфлацията се повишава, комуналните услуги поскъпнаха и хората изпаднаха в неспособност да покриват задълженията си. Затова те предпочитат да вземат чисти пари без удръжки, за да не вземат банките и малкото пари, които изкарват. Иначе те рискуват своето оцеляване”, смята Виолета Белчева.

Трайно безработните според нея представляват 60 % от всички безработни и в тази група няма никакво движение като заетост. И да има, отклоненията са минимални. Като пусне обява за някое работна позиция в сайтовете, тя вижда все познати лица, които се въртят през последните години. „Ние много добре си ги познаваме на местно ниво. Партньори сме на държавните Бюра по труда и на организираните борси също ги виждаме. Това е сигнал, че тези хора, в широк диапазон между 45- и 65-годишна възраст, въпреки квалификациите и програмите, нямат никакъв успех на пазара на труда. С течение на времето те губят от знанията, опита и дисциплината си, както и почти напълно се десоциализират, губят дори добрите си някога комуникативни способности и трудно се справят на интервютата за работа”, казва още експертката.

 Изключително важна е и структурната безработица, която се отчете, че я има още през 2002 г. и до там. Според Виолета Белчева много неща вече са непоправими на пазара на труда. Избират се все повече по-леките професии, които не са свързани с дълго учене на трудни дисциплини като математика, физика, химия, машинни специалности.

 Във Великотърновска област заетите в обществения сектор са между 22 и 25 процента, в производството – около 30 процента, а най-голям процент  - над 45, са в сферата на услугите. „Ние си направихме Велико Търново такъв град, макар без наше съгласие. Големите производствени предприятия постепенно минаха на трисменен режим на работа, който е непривлекателен за много хора. Липсват и нови крупни инвеститори, които да предложат по-различен вид работа. Затова и все по-трудно се намират хора за производството”, коментира още Виолета Белчева.

Продължава да е ниска младежката заетост

Тя е около 42 процента и става дума за активните младежи между 20 и 29 години. Дългогодишните наблюдения на трудовата посредничка са, че те се крият от пазара на труда чрез образователната система, сменяйки университети и специалности в едно продължително обучение. „Мисля, че не им се работи на младите хора. Всички тези социални мрежи, в които те са вързани, някак си им изкривиха мисленето. Искат едно непрекъснато одобрение на всяка стъпка, която правят. Но работното място не е фейсбук, туитър или инстаграм да получаваш лайкове. Там трябва точност, дисциплина и освен знания, и много усилия. Те и на работните си места повечето не са жизнени, имаш чувството, че са в някакъв друг свят. И все пак, пазарът на труда страшно много им дължи по отношение на възнагражденията. Вярно, че в реалния сектор не е малък товарът на работодателите. Съществуват обаче норми като жизнен минимум, който трябва да се покрива. А за един млад човек, град като Велико Търново например не е най-подходящото място да работи за едни средно 650 лева. Да плаща квартира, която този сезон е много скъпа и е около 300 лева, да покрива сметки и транспортни разходи, а трябва и да яде. На младите хора им се полагат и развлечения. Не е за пренебрегване и фактът, че в старата столица младата работна ръка е най-вече приходяща. Няма собствени жилища и трябва да живее на квартира. С такава заплата младежите няма как да оцелеят. Затова нека работодатели и експерти да не им се сърдим, че искат високи възнаграждения. Има смисъл в това и желанията им са  оправдани. Работят за по-малко местните, които живеят при родителите си и заплатите им допълват семейния бюджет”.

Най-голямата заетост е при най-висотата възрастова група

Има се предвид хората между 55- и 65-годишна възраст. В момента най-предпочитаната и най-търсената работна ръка е между 50 и 55-годишна възраст. Работодателите знаят, че там има постоянство, трудови навици и дисциплина. Лошото е, че те биха предпочели и по-ниско възнаграждение, заради оставащия им стаж за пенсиониране. Тези хора не са мобилни, трудно биха отишли в чужбина или да сменят местоживеенето си и като цяло са коректни. Ако се помисли в производствения сектор повече и за по-добри условия за жените, които са голям процент в тази възрастова група, т. е. да няма нощен труд, в него няма да има глад за работна ръка.

 255 са свободните работни места обявени

 в Бюрото по труда – Велико Търново сега

Те са заявени от 60 работодатели, а вида на служителите, които търсят, не е по-различен. Търсят се и лица, които нямат професионална квалификация – общи работници, гладачи, хигиенисти, работник в строителството. Бизнесът заявява необходимост от специалисти в областта на комуникациите, компютърна техника, инженерни кадри и квалифициран среден технически персонал. Тук са и обявите за учителските места. Свободни работни места има за инженери, програмисти, готвачи, машинни оператори, продавач-консултанти. А обявеното трудово възнаграждение в заявката-спецификация варира от 560 лева до и над 1000 лева, според обявената позиция и основните отговорности. Само дето тези „скъпо” платени позиции са единици.

Ана Райковска

 

 

                   

 


Ключови думи
заплатите 1000 мит работа млади
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати