Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

13 казана с кокоша чорба къкрят в Козаревец

  08.09.2019 11:56
13 казана с кокоша чорба къкрят в Козаревец

Аромат на кокоша чорба се разнесе рано тази сутрин в Козаревец. За девета година на Малка Богородица в лясковското село се провежда празник, посветен на местната месна гордост. Началото бе поставено от вече покойния кмет Парашкев Парашкевов, а Община Лясковец, Кметство Козаревец и читалище „Земеделец-1899” успешно запазиха традицията. Тази година празникът е посветен и на 120-тата годишнина на читалището, която ще се чества през ноември.


13 отбора от Лясковско, Горнооряховско, Еленско и Стражишко участват днес в празника, те ще си оспорват наградите за най-вкусна чорба, за най-атрактивен готвач и за визия на щанд. Отделно кметът на селото Красимира Колева ще връчи награда и от свое име. Журито, което ще оценява майсторлъка на отборите, е с председател управителят на ``Панорама`` във Велико Търново Пламен Караджов и готвачите Валентина Пейчева от ``Лесопарка`` и Борис Банов, който има близо 40 г. стаж в професионална кухня.

В музикалната програма ще се включи и състав от дуловското село Медвен. Така броят на кулинари и изпълнители надхвърля 240. За всички тях организаторите са подготвили грамоти и подаръци, тематично обвързани с днешната Малка Богородица. Още в средата на седмицата те бяха осветени от отец Димитър в козаревската църква ``Св. Параскева``, а днес водосвет отслужи отец Созонт. Официално празникът бе открит от кмета на общината д-р Ивелина Гецова, от Красимира Колева и от председателя на НЧ ``Земеделец 1899`` Тодор Тодоров.
Всъщност 14 казана къкрят днес в Козаревец. По традиция извън конкурсната програма кокоша чорба приготвя и т. нар. отбор на кмета. В ранни зори 6 домашни кокошки бяха сложени в кметския 80-литров казан, като според главното действащо лице край него – Гинка Ралчева, която 43 г. е работила като готвач в детска градина, с готовата чорба ще могат да се нахранят 300 човека.

Това е и една от идеите на организаторите – да представят козаревското гостоприемство, което те защитават и като черпят с домашна ракийка.
Готвим чорбата по козаревска рецепта, разказва Гинка, и с охота споделя две тънкости – че, освен зеленчуци като пащърнак, магданоз, морков, целина, в бульона се пускат и цели чушки със семките, които после се претриват през цедка и така уплътняват чорбата и че застройката задължително трябва да е варена. Но най-важни са усмивката и любовта, с които се правят нещата, казва още Гинка, и не пропуска да спомене имената на хората, с които готви – Дора Арсова, Марияна Руменова, Иванка Ангелова и огняря Красимир Радев.
Голям интерес сред гостите на Празника на кокошата чорба предизвика и щандът на най-младия отбор, съставен от 13 деца на възраст от 4 до 15 г. от Клуб ``Традиция`` и Детска фолклорна група към НЧ ``Развитие 1894`` в Драгижево.

Всяка година участваме, сподели секретарят на читалището Йорданка Димитрова. Чорбата на отбора сготвиха Андрей Стоянов и Петя Кузева.

Малко по-късно журито обяви за най-атрактивен готвач Красимир Ненов от Правда.

Наградата на кмета на Козаревец бе дадена на отбора на Дочка Габровска от селото домакин.

Призовете за най-добра визия на щанд отидоха при кулинарите от Козаревец, класирани на I място, и при участниците от Кесарево и от лясковската група на клуб „Мазневска чешмичка”, заели съответно II и III.

Победител в тазгодишната надпревара в раздела „Най-вкусна чорба от домашна кокошка” стана сборният отбор на НЧ „Надежда” и пенсионерски клуб „Детелина” от село Балканци. Второ и трето място журито определи за жените от Пенсионерски клуб „Здравец” в село Козаревец и за чорбата на майсторките от Клуб на пенсионера „Мазневска чешмичка” в Лясковец.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
кокоша чорба
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати