Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Откриха паметника на генерал Сава Муткуров във Велико Търново

  06.09.2019 15:21
Откриха паметника на генерал Сава Муткуров във Велико Търново

Паметникът на първия български генерал Сава Муткуров беше открит в старата столица. Мястото на бюста е в парк „Марно поле“. Той е изработен преди 100 години от известен италиански скулптор и беше дарен от неговия правнук Александър Кирков.  а наскоро. беше открит от кмета Даниел Панов, заместник-кмета проф. Георги Камарашев, който е и председател на инициативния комитет за поставянето на паметника, както и от правнука на ген. Муткуров и неговата съпруга.
Заупокойна молитва отслужи Великотърновският митрополит Григорий. В словото си кметът Даниел Панов припомни, че в Търново се заражда идеята за организираната борба за българското обединение, когато през август 1878 година в Хаджинедялковата къща родолюбци създават комитета "Единство". Мрежата от комитетите се разраства и така се стига до акта на Съединението, провъзгласен на 6 септември 1885 година. Панов подчерта, че това е епохално дело, обединило усилията на народ, политици и управляващи, което трябва да бъде пример и днес. Десетки великотърновци и представители на институции поднесоха цветя пред паметника "Майка България" в знак на почит към загиналите за свободата и обединението на България.
Сава Муткуров е роден на 4/16 декември 1852 г. в Търново. Известно време учи във Военномедицинското училище в Цариград. През 1872 г. завършва Юнкерското пехотно училище в Одеса. През следващите години служи в Руската армия. Участва, заедно с други български доброволци, в Сръбско-турската война (1876). По време на Руско-турската война (1877 – 1878) е командир на рота в 54-ти мински пехотен полк. След Освобождението на България Муткуров е на служба в милицията на Източна Румелия – първоначално в 1-ва пловдивска дружина, а след това – в Главния щаб. Участва активно в осъществяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г. В периода от 6 до 8 септември 1885 г. е член на временното правителство, образувано след Съединението в Пловдив. Заедно с Димитър Ризов се явяват при княз Александър I Батенберг в Шумен със задачата да го уведомят за подготвеното дело и да получат съгласието му. По време на Сръбско-българската война командва десния фланг и центъра при настъплението към Пирот (14 – 15 ноември). Началник е на войските, които се сражават на Царибродската позиция на 13 ноември. След войната е началник на Пловдивския гарнизон и командир на 5-а пеша бригада.
 


Ключови думи
Сава Муткуров паметник
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати