Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Инж. Добромир Добрев: Съединението е урок, че ако работим заедно, можем да постигнем още много

  06.09.2019 09:50
Инж. Добромир Добрев: Съединението е урок, че ако работим заедно, можем да постигнем още много

Уважаеми съграждани,
6 септември е – честваме българското Съединение! 134 години са минали оттогава, но това дело продължава да е без аналог в нашата история.
За да разберем стореното на 6 септември 1885, трябва да надникнем в ума и в сърцето на българина от онази епоха. Събитията предполагат дързост, разум и себеотрицание на много сънародници.
Не 100, не 200 – а 500 са годините в робство! Те трупат в съзнанието страх и отчаяние, задушават всеки вик за справедливост, убивайки най-ценното – надеждата. Въпреки тази страшна тежест българският народ се възражда – той последва водачите си и рамо до рамо с руските войници воюва за свободата си. Санстефанският договор събира българите от Мизия, Тракия и Македония в една свободна България.
Щастието на нашия изстрадал народ обаче трае само няколко месеца. След това силните в Европа преосмислят подписаното по-рано и разкъсват родината ни на парчета. Свободата остава да грее само на север от Балкана под името Княжество България. С отрязани криле, лишена от международна подкрепа, не за 500, а само за 7 години България разбира, че е сама!
И тогава – през септември 1885, по думите на Данаил Николаев, българският политически елит „проявява нечувана дързост“ като обявява Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Правителство, княз и народ – без предварителна международна подготовка и най-вече в пълно политическо съгласие – отричат стореното срещу нас в Берлин. Това Съединение е дръзко, повсеместно, светкавично и най-важното – чисто българско! То не е отчаяно и лекомислено, а напротив – добре организирано.
Майор Данаил Николаев и водените от него войници се заклеват под Горнооряховското бойно знаме – светиня, която е запазена още от Априлската епопея. Решителността и организацията спомагат за успеха на делото по мирен път. Но още същата година младата българска армия е принудена да защити Съединението с победа в Сръбско-българската война…
Затова днес, в този паметен ден, ние честваме дързостта и вярата в собствените сили, смелостта и волята да не се примиряваме, а да воюваме срещу несправедливостта!
Българското Съединение е урок, че колкото и малка да изглежда една страна, дори един град като нашия – ако оставим настрана дребните противоречия и работим заедно, можем да постигнем още много!
Честито Съединение!

Инж. Добромир Добрев, кмет на Горна Оряховица


Ключови думи
Добрев Съединение
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати