Вторник, 16 Мар 2021
            
Политика

БСП пуска тежката артилерия във Великотърновска област

  05.09.2019 10:01
БСП пуска тежката артилерия във Великотърновска област

Великотърновска област е особено важна за БСП и столетницата ще направи всичко възможно да е първа политическа сила след местните избори тази есен. Само няколко дни остават до окончателното разкриване на картите кой с кого ще играе на тези избори, но е очевидно, че ръководството на социалистите е готово на всичко, дори да играе ва банк, заобикаляйки традиции и партийни правила, за да вземе не само повече общини в областта, но и самата стара столица.
Двама депутати, световен шампион и още трима бетонирани за кметуването кандидати се кани да подкрепи БСП на тези избори. Проверените кадри са ясни – инж. Емануил Манолов в Павликени, Пламен Чернев в Сухиндол и Георги Чакъров в Полски Тръмбеш едва ли ще имат проблеми и този път, след като последния мандат си го взеха на първи тур. В Свищов ситуацията е уникална – Генчо Генчев е искан от всички – и от БСП, и от ГЕРБ, и от ВМРО и от още половин дузина партии и организации и само забраната да се коалират им пречи да се прегърнат открито. Но затова пък е намерен взаимно изгоден вариант, който да даде приемлив облик на активното им партньорство срещу все още плашещата сянка на Станислав Благов.


В Лясковец и Елена ГЕРБ може да е спокоен за своите кметове. Дилян Млъзев и Ивелина Гецова едва ли ще изпуснат кормилото, колкото и да се напъват червените срещу докторката в Лясковец.
И от там насетне започват интересните общини. В Стражица за пореден път ще се играе мачът между Румен Павлов и Детелина Биросова. Пантерата често сменя отборите и общо взето избира печелившия, но този път дамата е решена да хвърли свръх усилия за реванш.
В Златарица този път ще е изключително интересно, защото БСП пуска в игра световен шампион. Борецът Михаил Ганев ще се бори за кметството в родния си град и шампионската хватка може да донесе неприятности на бетонирания досега в местната власт Пенчо Чанев от ВМРО. Още повече, че и тук ГЕРБ, както в Свищов, вероятно ще се снишат и ще подкрепят шампиона срещу общия противник Чанев.
Драматично се очертаваше в Горна Оряховица, където в последния момент в кметския сблъсък влезе младият депутат Явор Божанков. Местната организация имаше една единствена номинация за кмет и това е общинският лидер Огнян Стоянов. Националното ръководство обаче залага много на сериозния шанс да си върне втората по големина община във Великотърновска област и предпочете да наруши партийните принципи и да заобиколи гласуванията в партийните клубове. Ситуацията в Горна Оряховица изглеждаше интересна докато съществуваше въпросителната как партийците ще приемат налагането на кандидат, който не е бил номиниран от клубовете. В новата история на БСП на местната структура не им е спускан кандидат. Но явно никой не иска да изпусне шанса за победа и организацията прие твърде спокойно кандидатурата на Божанков и изглежда обединена около него. Самият Огнян Стоянов, който си направи отвод на общинската конференция, излезе с емоционално изявление, в което подчерта, че партията трябва да запази единството си и да се обедини около кандидата, който е най-избираем, а за момента това е Божанков.


Извън дилемите на социалистите обаче можем да отбележим, че и БСП прие на въоръжение герберските прийоми. Съвсем наскоро Корнелия Нинова излезе с изказване как Бойко Борисов поема на ръчно управление изборния процес в ГЕРБ. Е, нещо такова става и в БСП. Което сигурно е добре за партията, която по-скоро страда от многото демокрация в структурите си. Но едва ли е добре за самата демокрация.
Колко силно е желанието на БСП да спечели Великотърновска област ще се разбере чак когато се обяви официално кандидата за Велико Търново. Партията изпитва неимоверни трудности да намери достоен противник на Даниел Панов и май се оказва, че единственият вариант е да бъде убедена Весела Лечева да се прежали за кмет в родния си град. Очевидно е, че тя не изгаря от желание, поне досега не е показала такова. Но пък понякога житейският комфорт трябва да бъде жертван в името на по-големите цели. Влизането в изборната надпревара на още един световен шампион, и то от ранга на Лечева, вече наистина много ще размести пластовете в областта. Два дни преди общинската конференция във Велико Търново всички източници твърдят, че Лечева вече е приела този кръст и ще се бори за родния си град.
БСП има основание да натиска толкова във Великотърновска област. Дори при катастрофалните за социалистите кметски избори през 2915 г. партията не стоеше чак толкова зле в региона. ГЕРБ тогава спечели Велико Търново, Горна Оряховица, Елена и Лясковец. Златарица остана за ВМРО, а останалите 5 общини бяха спечелени от кандидати на червените. Като направим уговорката, че в Свищов Генчо Генчев е колкото на БСП, толкова и на ГЕРБ.
От там насетне БСП дига оборотите и се представя доста добре на следващите избори. Разтърсваща беше победата на изборите за президент, когато привържениците на Румен Радев, който беше подкрепен от БСП, взеха 64,71% срещу 30,92% за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.
На парламентарните избори през 2017 г. БСП отново беше първа политическа сила в областта с 33.85% срещу 30.14% за ГЕРБ.
През пролетта на 2019 г. силите за Евроизборите бяха напълно изравнени – 30,33% за ГЕРБ и 30,19% за БСП.
До окончателното смъкване на картите остават няколко дни. Със сигурност обаче изборите ще са много, много интересни и трудно предсказуеми.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
БСП
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати