Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Зам.-кметът на Горна Оряховица Йорданка Кушева представи новата си стихосбирка

  04.09.2019 20:30
Зам.-кметът на Горна Оряховица Йорданка Кушева представи новата си стихосбирка

Вкуса на любовта към живота усетиха тази вечер ценители на качественото слово от Горна Оряховица, региона и страната. За да им представи новата си стихосбирка „Полюси“ и за да им благодари, че са част от света й, на едно място ги събра зам.-кметът Йорданка Кушева. Кушева ги допусна до най-святите кътчета в душата си – така, както може да го направи само една силна жена.


Аз съм постоянно влюбена – в децата си, в семейството си, във вкус, в мирис, в цвете... Любовта, която искам да давам, е разнолика. Очевидно и получавам любов, щом сте тук, обърна се към гостите си Йорданка Кушева.


Пред тях тя изчете малка част от всичките 149 стихотворения, сбрани в „Полюси“. Творбите си зам.-кметът е обединила в 8 цикъла. С всеки един не спира да се раздава – като майка, съпруга, професионалист. Но най-вече като пазител на словото.


Всеки човек идва на този свят със своята си предопределеност. Моята са буквите и никой и нищо няма да успее да ме откаже от тях. Нищо не е в състояние да ме спре, ако вярвам. А аз вярвам, че светът се нуждае от повече творци, от повече добротворци, от повече разказвачи за доброто, сподели Йорданка Кушева, и изказа благодарности към Карен Алексанян - човекът, създал в старопрестолна Плиска уникалния по рода си културно-исторически комплекс „Двор на кирилицата“ и дошъл в Горна Оряховица за представянето на „Полюси“. Ако не сте били в Двора на кирилицата, идете.

Там ще усетите светостта на словото и ще му се преклоните, апелира Кушева, която никога не е криела, че за нея самата комплексът е по-специално място.
Основния призив, който в мерена реч отправя Йорданка Кушева в „Полюси“, е да бъдем малко по-добри и поне една идея по-справедливи. Ако в края на земния си път си дадеш сметка, че има кой да пази спомена за теб, значи нищо не е било напразно. Другото е просто едно преживяване – по-луксозно или пък не. Защото не всичко е пари, смело заяви веруюто си Кушева.

Да се усмихва и да благославя отрицателите си е тайната на силата й. Пред гостите си Кушева призна, че не би била такава, каквато е, без подкрепата на съпруга си Пламен. Именно към него – за баланса, който внася в живота й, бяха и специалните й благодарности тази вечер.
За да поздравят Йорданка Кушева за „Полюси“, в ХГ „Недялко Каранешев“ дойдоха кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и заместникът му Николай Георгиев, председателят на Постоянната комисия за младежта и спорта към ОбС Димитър Николов, екипът, с който Йорданка Кушева работи в Дирекция ”Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности, здравеопазване и международни връзки”, представители на културни институции, поети, писатели, художници...


С „Полюси“ всъщност бе поставено и началото на новия творчески сезон в ХГ „Недялко Каранешев“, която заработи за пръв път от два месеца насам след ремонт. Надявам се усещате новата енергия, която се заражда в новото пространство, каза уредникът д-р Деница Иванова-Александрова. В подкрепа на думите й представянето на „Полюси“ обедини няколко изкуства – словото на Йорданка Кушева, танцът в лицето на балерината от „Грация“ Дея Щаракова и платна, изложени в ХГ „Недялко Каранешев“.  


Ключови думи
Полюси Йорданка Кушева
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати