Сряда, 17 Мар 2021
            
Светски

Прочут италиански скулптор се оказа автор на бюста на ген. Муткуров

  03.09.2019 10:06
Прочут италиански скулптор се оказа автор  на бюста на ген. Муткуров

Изненадващо откритие направиха членовете на комитет „Сава Муткуров” във Велико Търново. Оказа се, че паметникът на бележития търновец, който беше дарен от негови наследници и ще бъде открит официално на 6 септември – Деня на Съединението, е дело на прочут италиански скулптор. Преди два дена, при почистване на постамента, в основата му реставраторите са открили надпис V. Jerace 1894.

Няма съмнение, че става дума за известния италиански творец  Винченцо Йераче. Той е роден в Полистена през 1862 година. Учи в Института за изящни изкуства в Неапол. Участва в множество изложения и изложби в Италия така и в чужбина. Най-известната му творба е „Статуята на Изкупителя” в Нуоро. Скулпторът  умира  в Рим  през 1947 г.

Търновският  генерал също има връзка с Италия, той завършва земния си път в Неапол през 1891 година. Предвид неговата известност в италианското общество, е логично видният творец Йераче да бъде автор на неговият бюст, изработен от карарски мрамор – един от най-хубавите материали за изработка на скулптури, с който е работил Микеланджело.

Припомняме, че паметникът на ген. Сава Муткуров ще бъде открит официално на 6 септември в парк ”Марно поле”. Той е първият български генерал и единственият офицер, удостояван с ордена „За храброст” - I степен. Търновецът  е офицер от 1874 г. Участник е в Сръбско-турската война от 1876 г. и Руско-турската война от 1877 -78 г. Проявява героизъм  в боевете при превземането на Свищов и удържането на Шипка, за което е награден с ордените „Св. Станислав” (III степен - с мечове),  и „Св.Анна”  (III степен - с мечове), и е произведен в чин поручик. Зачислен е в жандармерията на Източна  Румелия. Участва в Съединението и в последвалата Сръбско-българска война, като командва десния фланг и центъра при превземането на Пирот.

След войната е назначен за командир на Пета пеша бригада в Пловдив. На 10 август ръководените от него войски се противопоставят на извършения ден по-рано в София преврат и обявяват контрапреврат. След абдикацията на Батенберг,  е избран за регент,  а след това и за министър на войната. На 14 февруари 1891 е произведен в чин генерал.

Авторството на Винченцо Йераче  превръща паметника на ген. Муткуров  в уникално произведение на изкуството, което е единствено в България. От едноименния комитет се надяват, освен като памет за видния търновец, това място да се превърне и в поредната туристическа забележителност на историческата и духовна столица на България Велико Търново.

 

 


Ключови думи
скулптор ген. Муткуров италиански бюст автор
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати