Вторник, 16 Мар 2021
            
Политика

Първият официално обявил се кандидат за кмет - Йордан Байчев: Кандидатирам се, за да има Долна Оряховица КМЕТ

  30.08.2019 11:15
Първият официално обявил се кандидат за кмет - Йордан Байчев: Кандидатирам се, за да има Долна Оряховица КМЕТ

Ако хората са обединени и имат кмет, който да отстоява техните интереси, Долна Оряховица ще се възроди

Йордан Байчев е първият открито заявил кметската си кандидатура в Горнооряховска община. 42-годишният социолог по образование ще се опита да спечели Кметството в Долна Оряховица, където със сигурност ще има промяна, след като сегашният кмет Григор Минков няма да се бори за пети мандат.
Байчев иска възраждане за родния си град и не е съгласен, че кметът на малко селище е безгласна буква. Всичко е въпрос на желание за работа и на умение да обединиш хората. Много е трудно, разбира се, затова трябва да се нагърбват хора, които могат да се посветят на някаква обща кауза, смята той.
Роден в Долна Оряховица, наследник на добре познат в града род, той става самостоятелен още на 14 години, когато отива да учи в едно от най-реномираните навремето училища в региона – Априловската гимназия в Габрово. След това завършва социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В столицата живее десетина години, но в един момент решава да се върне в родния си град. В момента има свой бизнес и активно се занимава с политика. От 2015 г. е областен председател на ПП „Демократи за силна България” – Велико Търново. Основател е и програмен директор на Политическа академия „Атанас Буров”.


-Първи заявихте кандидатурата си, докато другите още изчакват. Не се ли притеснявате, че давате повече време на опонентите си да си упражняват уменията в черния пиар?
-Няма от какво да се притеснявам. Аз съм открит човек и излизам с чисти помисли пред съгражданите си. В Долна Оряховица всички ме познават, познават и семейството ми и няма с какво да ме атакуват. С ранното обявяване на кандидатурата си давам време на хората в града ни да се запознаят с моите идеи и програма.
-Това ще е третият ви опит на кметските избори. При първия останахте като че ли незабелязан, при втория бяхте на балотаж с малка разлика от победителя. Имате ли увереност, че този път ще постигнете и нещо повече?
-Ако говорим за увереност има ли смисъл от това да участвам в изборите, аз бях уверен още първия път. Знаех, че мога да предложа нещо различно на Долна Оряховица, нещо, от което тя има нужда. Само че тогава току-що се бях прибрал от София, никой не ме познаваше и вероятно не са ме взели насериозно. Сега чувствам подкрепата на съгражданите си и всъщност кандидатирам се пак до голяма степен, защото много хора го поискаха от мен. Кандидатирам се, защото Долна Оряховица най-накрая трябва да има кмет.
-Не мислите ли обаче, че кметът на едно малко селище има твърде малко възможности и общо взето е безгласна буква?
-Въобще не съм съгласен с това. Кметът има достатъчно лостове да помага на хората в своя град и да прави така, че заедно да го променят за по-добро. Аз имам самочувствието, че мога да говоря като равен с равен с кмета на Общината и с всички държавници. Мога да се изправя пред тях и да отстоявам интересите на долнооряховчани. Една от първите ми задачи ще бъде да извоювам специален статут на Долна Оряховица като втори град в общината. Не може да ни приравняват с Паисий и Стрелец. Не искам да засегна хората там, но все пак едно е селище с по 200 жители и друго е град – единственият освен общинския център. Към Долна Оряховица трябва да има по-специално отношение и аз ще се боря за това, за да имаме повече възможности да развием града ни.
-Какви са най-големите проблеми на Долна Оряховица в момента? Какво е нужно на града, за да тръгне нагоре?
-Най-грубо казано трябват асфалт и общност. Както на много други места, хората страдат от липсата на добра инфраструктура. Само че ние нямаме и общностен живот. Долна Оряховица е разделена, но в мое лице ще има кмет, който ще обединява хората.
Долна Оряховица не е футболно игрище и животът ни не е футболен мач, за да се делим на наши и ваши. Всеки гражданин, независимо дали е беден или богат, млад или възрастен, високо или слабо образован, независимо дали е приятел на кмета или пък не го харесва твърде, всеки от нас има нужда от канализация, добра улица, контейнер за отпадъци пред къщата си.
Затова искам да обединя всички хора в общите ни цели. Заедно, представяни от кмет, който ще се бори за интересите на града, можем да възродим Долна Оряховица.
-Демографските проблеми са особено сериозни в малките селища. Вероятно и в Долна Оряховица хората са най-големия дефицит. Какво може да направи кметът в такъв случай?
-Вярно е, че децата са малко. Много семейства вече водят децата си на училище в големите градове. Убеден съм, че има механизми кметът да подкрепя училището, читалището, всички местни общности, които правят града по-уютен за своите жители. Училището трябва да е привлекателно за децата, читалището трябва да дава поле за изява, необходими са ни малки удобства, които да ни задържат в тази общност. Тези институции не се ръководят от кмета, но той трябва да намери начин да ги подкрепя.
Моят личен пример ще бъде като учредя стипендия за изявени деца – ученици или студенти от Долна Оряховица. Всеки месец от кметската заплата ще се заделят пари за такива деца и това е само един пример как общността може да се грижи за младите дарования.
Искам да стимулирам Читалището и Музея да организират родови срещи, да говорят повече за долнооряховските фамилии и миналото на града, за да се изгражда още в детска възраст усещането за принадлежност към този град.
-Вие самият сте излязъл много млад от Долна Оряховица, но сте се върнал. Възможно ли е пътят назад да стане привлекателен и за други млади хора?
-И сега има млади хора, които избират Долна Оряховица за своя дом. За съжаление обаче по обратния път тръгват повече долнооряховски младежи. Ако не спрем западането на градчето ни, това вероятно ще стане голям проблем. Затова искам всички заедно сега да се опитаме да възродим нашия град и да се гордеем с това, което сме направили.
Аз лично се гордея с годините си в Априловската гимназия. Бях само на 14 години, когато заживях самостоятелно. Моето училище ми даде много и като знания, и като самостоятелност. Гордея се и с образованието си в Софийския университет и своят специалност, която и сега ми помага много. В ученическите и студентските години се научих да съм свободен и независим. Такъв съм и сега. Такъв ще бъда и като кмет. Навремето избрах да се върна в родния си град. И аз не съжалявам ни най-малко. Щастлив съм от това, което имам тук. Обичам родното си място и искам да го променя за по-добро. Това е и причина да се кандидатирам за кмет.
-Какво включвате в програмата си, представено съвсем накратко?
-Първото, което мога да гарантирам на долнооряховчани е, че този път ще имат действащ и достъпен кмет. Кмет, който ще е на разположение с фиксиран приемен час в Кметството и с действаща онлайн платформа за въпроси и сигнали. Два пъти годишно ще организирам и общоградски събрания.
Ще имат кмет, който ще обединява, а няма да дели хората. Вече казах, че не приемам никакво делене на наши и ваши, по какъвто и да било признак. Интересите на тези, които са гласували за мен и на тези, които не са, са едни и същи. След изборите всички трябва да сме единни, за да си отстояваме нужното.
Замислил съм няколко стъпки, с които да помогна на различните общности да се чувстват по-удобно в града си. Трябва да се помогне на младите да имат повече възможности за занимания според техните интереси. В същото време може да се направи нещо и за най-възрастните. Смятам да организирам доставка на покупки, лекарства и стоки от първа необходимост за възрастни и трудноподвижни хора, изграждане на рампи за хора с увреждания към учрежденията – кметство, здравна служба, читалище, училище.
Имаме нужда от чист град – да не се чистят само централните улици, но и страничните. Едно ремарке и компостер за органични отпадъци ще ни бъдат много полезни.
Можем да организираме фермерски пазар всяка седмица.
Трябва да направим така, че долнооряховчани да имат повече възможности за общностен живот, за да се чувстват съпричастни към града си и всичко, което се случва. Дори организиране на тържества в парка, който отново да стане емблема на Долна Оряховица, могат да помогнат за тази идея.
Всички неща, които нахвърлях дотук, съвсем не искат някакви огромни средства и са напълно по силите на едно Кметство. За големите неща като канализация и асфалт трябва всички да се борим с държавната машина, за да си ги издействаме.
-Вие сте социолог по образование. Вероятно сте правил анализ на ситуацията в Долна Оряховица два месеца преди изборите. Какви са нагласите?
-Нагласата е за голяма промяна. Всъщност заради тази нагласа сегашният кмет няма да се състезава за нов мандат. Но това че са го оттеглили, нищо не значи. Когато замениш нещо неработещо с друго такова, няма как да постигнеш промяна. Можеш да я постигнеш, когато промениш причините за застоя. А те не са малко. Но бих подчертал няколко - липса на инициативност, пълно подчинение на общинските власти и разделяне на хората в града. Ако хората са обединени и имат кмет, който да ги поведе и да отстоява общите им интереси, Долна Оряховица може да се възроди.
 


Ключови думи
Йордан Байчев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати