Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

СУ „Вичо Грънчаров“ приключва работа по проект за толерантността

  26.08.2019 10:28
СУ „Вичо Грънчаров“ приключва работа по проект за толерантността

Заключителна кръгла маса, на която се отчитат и обсъждат дейностите по проекта „Единни и толерантни към интеграция“, се провежда днес в СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. Проектът, по който горнооряховското училище си партнира с ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в добричкото с. Дончево, започна през учебната 2017/ 2018 г.  Той е защитен пред ЦОИДУЕМ, а негов ръководител е директорът на СУ „Вичо Грънчаров“ Нели Атанасова.


Основната цел на проекта бе да покаже, че ученици от различни етноси могат да творят, танцуват и спортуват в екип. Ето защо в двете училища бяха създадени по няколко клуба с аналогични имена, в които децата се изявиха като много по-мъдри от възрастните - те постигнаха истинска симбиоза, без да се делят по етнос и религия.
Освен дейностите на клубовете, две големи срещи бяха проведени по проекта. През 2018 г. общо 107 деца от СУ „Вичо Грънчаров“ гостуваха в Дончево, а визитата бе върната през май 2019 г. Гостуванията бяха именувани Фестивали на приятелството.
Изумихме се от реакцията на децата и от двете училища – те се държаха едни с други като с истински приятели, разказа Вяра Ненова, ръководител на Клуб „Занаятчийница“ в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.  Ненова сподели още, че по проекта голяма част от децата в училището в Дончево са имали възможността за пръв път да контактуват с връстници от населени места извън региона, в който живеят. Така те разбират, че не са аутсайдери, придобиват повече вяра в себе си и създават дълготрайни приятелства.
Всяка от срещите завършила със спортен празник, който още веднъж показал, че различните могат да бъдат единни и толерантни, по-човечни и неагресивни, че могат заедно да търсят корените си, опознавайки историята, бита и традициите си.
По проекта бе работено и с родители. На кръгла маса в Добрич бе проведен тренинг с ръководителите на клубовете. От своя страна пък те проведоха тренинг с родителите на деца, участващи в проекта.
Съвместната работа на СУ „Вичо Грънчаров“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще продължи и след края на проекта. Двете страни се ангажират да поддържат редовна видеоконферентна връзка, като така, контактувайки, ще надграждат постигнатото с проекта „Единни и толерантни към интеграция“.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
СУ "Вичо Грънчаров"
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати