Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Темида

Осъдиха рецидивист за телефонна измама

  15.08.2019 15:01
Осъдиха рецидивист за телефонна измама

След внесен в съда от Районна прокуратура – Велико Търново обвинителен акт и постигнато в съдебна фаза споразумение,  осъдиха  рецидивист за извършена телефонна измама на две години и шест месеца лишаване от свобода при строг режим. Обвиняемият е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и в момента се намира в Затвора в Ловеч.
Я. Н. е осъден за това, че на 15.12.2018 г. в гр. Велико Търново в съучастие като извършител с А. П. , се представил за служител на МВР пред Д. Н. Обвиняемият разиграл един от станалите вече класически сценарии на телефонните измамници – как пострадалата Н. трябва да съдейства на органите на МВР за залавяне на престъпник, занимаващ се с телефонни измами, като за целта е необходимо да остави всичките си пари в торба пред входната врата на къщата си. Така на Н. била причинена имотна вреда в размер на 6 780 лева, като измамата представлява опасен рецидив – престъпление по чл. 211, вр. чл. 210, вр. чл. 209, вр. чл. 20, вр. чл. 29 от НК.

Обвиняемият е известен на органите на МВР във връзка със серия от телефонни измами, като е осъждан многократно. След излизането си от затвора се свързал с А. П. и му предложил да го ползва за „муле“, като му посочва по телефона на кой адрес да отиде, за да вземе оставените от измамените лица пакети с пари и ценности. Обвиняемият провеждал разговорите с пострадалите от територията на Румъния, от където закупувал предплатени сим-карти на румънски оператори. На 14.12.2018 г. Я. Н. от румънска сим-карта дал указания на А.П. да отиде в гр. В. Търново. На следващия ден, набирайки произволни номера в гр. В. Търново от румънска сим-карта, обвиняемият набрал номера на пострадалата, като успял да я заблуди, че е служител на криминална полиция и я убедил, че трябва да им съдейства, като сложи всичките си пари, скъпоценности и злато в торбичка и я изнесе пред входната врата. Веднага след това отново набрал номера ѝ, представил се за лекар и ѝ казал, че синът ѝ си е счупил крака и че трябва да му даде сумата от 29 800 лв. за лечението му, започнал да я заплашва и обижда. Секунди по-късно отново ѝ се обадил - този път като полицая, с когото говорила преди това. Пострадалата му разказала какво се е случило и му се доверила, като изпълнила указанията му да събере всичките си спестявания и да ги остави пред външната врата на дома си, убедена, че съдейства на полицията. Междувременно от друга сим-карта обвиняемият казал на А. П. от къде да вземе парите.
Споразумението има последици на влязла в сила присъда.


Ключови думи
телефонна измама
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати