Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Други

Над 250 човека на ден посреща Общинската библиотека в Горна Оряховица

  11.08.2019 16:44
Над 250 човека на ден посреща Общинската библиотека в Горна Оряховица

По темата четящи или не са горнооряховчани най-добре могат да коментират в Общинската библиотека – наследник на 150-годишна традиция.

Категорични сме, че можем с факти да оборим стереотипите, въртящи се в Интернет как българинът не чете, как мишката ще изяде книжката или пък в най-добрия случай как електронната книга ще замести хартиената. Нищо такова не се случва, въпреки че технологиите навлизат и при нас – книгите се обработват електронно, каталогът е електронен и т.н. Книгата с мирис на хартия обаче си остава предпочитана не само за възрастните, но и за най-малките, твърди главният библиотекар Светлана Гъркова.

Горнооряховската библиотека е вече на 150 години. Всъщност най-вече заради книгите преди век и половина е създадено Читалището. То и досега е дом на книгата в Горна Оряховица, Общинската библиотека в момента разполага с над 105 000 тома.

Горнооряховчани са четящи хора, залите ни винаги са пълни и цифрите го доказват, казва Гъркова. Към 1 август 2019 г. Библиотеката има 1500 регистрирани читатели, от които 800 са деца под 14 години. За същия период са направени над 15 000 посещения в различните отдели и са раздадени над 25 000 книги. Лятото е горещ сезон и за библиотекарите. Само за пример, без да претендира за някакъв рекорд, на 6 август са обслужени 250 души в различните отдели.

Огромно внимание се обръща на детския отдел, който се зарежда с всичко не само от задължителната литература, но и с произведения, които ще направят младите хора приятели на книгата завинаги. Купува се всичко актуално и то в повече екземпляри.

Книгите са скъпи, дори и за Библиотеката, така че в отдела за възрастни не могат да си позволят повече от един екземпляр от книга, но за сметка на това пък се купува почти всичко актуално и търсено, което излиза на пазара. В последните три години определено получаваме повече средства за книги и Общината значително увеличи фонда за нова литература, казва Светла Гъркова. През 2018 г. са купени 1634 тома за 18 900 лева. От тази сума 2700 лева са от министерството на културата по проект, разработен от Библиотеката. Около 9000 лева са от Общината, останалите са дарения. Купуваме нови книги всеки месец, съобразявайки се с търсенето на читателите и класациите, правени от издателствата. При нас няма слаби месеци – лятото дори е по-горещо и всеки ден е пълно, твърди Светла Гъркова.

 


Ключови думи
библиотека Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати